Trecem printr-o perioada in care ni se recomanda din ce in ce mai mult sa limitam pe cat posibil timpul petrecut la cumparaturi si, in general, in spatiile aglomerate. Si noi, la Veranda Mall, am luat o serie de masuri importante pentru a crea un spatiu de cumparaturi sigur, pe care te poti baza. Citeste mai multe aici.
In acelasi timp, este bine sa evitam vizitele dese la supermarket si cu atat mai bine ca acestea sa fie cat se poate de organizate. Nu prea mai este momentul sa ne plimbam printre raioane si sa punem in cos orice ne face cu ochiul, ci trebuie sa facem cumparaturi organizate si, cel mai important, cumpatate.
Daca vrei sa respecti atat instructiunile autoritatilor, cat si sa te protejezi in timp ce esti la cumparaturi, atunci o lista de cumparaturi ti-ar fi de foarte mare ajutor.
De aceea, in acest articol iti vom arata cum sa iti construiesti o lista de cumparaturi si alimente care sa te ajute sa te organizezi mai bine si ce ar trebui sa contina.
Cum faci lista de cumparaturi?
Cea mai simpla metoda este sa imparti lucrurile de care ai nevoie in categorii: produse alimentare, produse de curatenie si ingrijire pentru casa, produse de ingrijire personala, sau produse pentru animalele tale de companie (daca e cazul).
Apoi, in fiecare categorie, sa notezi produsele de baza pe care stii ca familia ta le consuma de obicei. Astfel te vei asigura ca nu vei uita nimic din ceea ce ai nevoie. Spre exemplu, daca ai descoperit in cursul saptamanii ca ai ramas fara sampon, insa ai uitat sa notezi undeva, cand il vei vedea in lista, cu siguranta iti vei aminti.
Inainte de a merge la cumparaturi, ar fi util sa schitezi si un meniu saptamanal, apoi sa arunci un ochi prin dulapuri si prin frigider pentru a verifica ce produse ai deja in casa (dar si termenul de valabilitate!). Nu este nevoie sa intri neaparat in detaliu. Dar daca nu stii inca ce vrei sa gatesti, important este sa ai in casa alimentele de baza cu care poti incropi usor diverse feluri de mancare care stii sigur ca vor fi pe placul familiei tale, asa incat sa nu fie nevoie sa “dati o comanda”.
Odata facuta lista, nu-ti ramane decat sa o printezi sau sa o transferi pe telefon – ori, de ce nu, sa folosesti metoda old-school cu pixul si hartia, si sa pornesti la drum.
Ce ar trebui sa contina lista de cumparaturi?
Foloseste lista cu cumparaturi de baza de mai jos drept inspiratie.
Fa ajustari in functie de preferintele familiei tale, apoi consult-o de fiecare data cand planifici sa mergi la cumparaturi. Te va ajuta sa treci rapid in revista ce ai deja si ce trebuie sa mai cumperi.
Iata care sunt produsele pe care ar trebui sa le ai in casa in permanenta:
Produse alimentare de baza
Paine si produse de panificatie: alege variantele mai sanatoase, cum ar fi painea de secara, painea integrala sau painea cu seminte.
Legume si verdeturi: rosii, castraveti, ardei, salata, spanac, conopida, broccoli, ceapa verde sau uscata, usturoi, dovlecel sau zucchini, cartofi, morcovi, sfecla, telina radacina sau apio, fasole verde, mazare, varza, vinete, ciuperci, ghimbir, masline.
Fructe: mere, banane, portocale, pere, fructe de padure, capsune, struguri, lamai, grapefruit, kiwi, mango, struguri, avocado, piersici sau nectarine, ananas, rodie, caise, prune, pepene.
Pentru o alimentatie echilibrata cu cat mai multi nutrienti, cauta sa alegi mereu o varietate cat mai mare de culori. In acelasi timp, orienteaza-te catre fructele si legumele de sezon si catre cele care provin de la producatori locali, deoarece acestea sunt mai proaspete. Dar, daca ai pofta de legume sau de fructe in extrasezon, cele congelate sunt de asemenea o alegere buna.
Leguminoase: fasole (diferite soiuri), linte (verde, rosie, galbena sau neagra), naut, mazare verde.
Faina, paste si cereale: faina (alba de grau, integrala, de secara, de ovaz, etc.), tarate, malai, cous-cous, paste (diverse forme) sau spaghete, taitei, mei, quinoa, orez, fulgi de cereale (ovaz, secara, mei, orez, hrisca, mix cereale integrale, etc.)
Carne si peste: pasare (pui, curcan, rata), porc, vita, peste (proaspat sau la conserva)
Lactate si oua: lapte sau lapte de soia (sau alt tip de lapte vegetal), branza (telemea, proaspata, cascaval, cottage, ricotta, mozzarella, parmezan, etc.), iaurt, smantana, unt, tofu (alte branzeturi vegetale), oua.
Ulei, sosuri, condimente: sos de rosii, ulei de masline extravirgin (sau alte uleiuri preferate cum ar fi cel de in, rapita, canepa, samburi de struguri), otet, mustar, ketchup, condimente universale (sare, piper, chilli, scortisoara, cacao, vanilie, zahar), ierburi aromatice proaspete sau uscate (patrunjel, marar, leustean, cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, menta, etc.).
Nuci, seminte, fructe uscate: nuci, alune, migdale, alune de padure, arahide, fistic, caju, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui, seminte de in, seminte de susan, unt de arahide (diverse sortimente), fructe uscate (prune, merisoare, caise, smochine, curmale, mere, papaya, ananas, mango, banane, stafide, etc.).
Bauturi: apa (plata, carbogazoasa), cafea, ceai, sucuri, bauturi alcoolice.
Dulciuri: alege ce dulciuri ii plac familiei tale cel mai mult, insa ai grija sa le consumati in cantitati moderate si orienteaza-te catre cele mai sanatoase (ciocolata neagra cu peste 70% cacao, biscuiti din grau integral, fara zahar, etc.).
Cand tie si familiei tale va este pofta de ceva dulce, iti recomandam sa incerci produse proaspete. La cofetaria Sweet by MarVio din Veranda Mall vei gasi prajituri, torturi si produse de patiserie realizate dupa retete traditionale din ingrediente naturale.
Tot la Veranda, poti sa treci pe la cofetaria de origine bulgara Nedelya si sa incerci vestitele torturi Nedelya. Fie ca le preferi pe cele cu ciocolata si capsuni, cu iaurt si miere sau ca alegi apetisantele Red Velvet cakes, aceste delicii artizanale sunt rezultatul traditiei si al inovatiei ridicate la rang de arta.
Produse de curatenie si ingrijire
Solutii de curatenie pentru casa: solutii pentru suprafete (lemn, degresare pentru bucatarie, dezinfectare pentru baie), solutii pentru podele (faianta, gresie, universal), solutie pentru curatarea geamurilor, solutie pentru vasul de toaleta.
Produse pentru curatarea textilelor din casa: detergent de rufe, balsam de rufe, solutie pentru eliminarea petelor dificile.
Alte produse de curatenie si ingrijire pentru casa: bureti pentru vase, bureti de sarma pentru vase, lavete, carpe (obisnuite, din microfibra), perie de curatat, manusi de cauciuc, saci de gunoi, rezerva mop, rezerva toaleta, odorizant de camera.
Atunci cand ai de facut cumparaturi mai multe, alimentare, dar si non-alimentare, cel mai bine e sa mergi la supermarket, unde le gasesti pe toate la un loc si la preturi accesibile. Iti propunem Carrefour Veranda Mall pentru ca e la doi pasi de tine, in zona Obor.
Produse de ingrjire personala
Produse de igiena orala: periuta de dinti, ata dentara, pasta de dinti, apa de gura.
Produse pentru ingrijirea parului: sampon, balsam pentru par, masca de par, produse de styling (fixativ, spuma, ulei de par, gel, spray), produse tratament.
Produse ingrijire corp: gel de dus sau baie, scrub, crema de corp, burete pentru corp, deodorant, sapun de maini, produse pentru epilat (benzi, ceara, etc.), produse pentru ingrijire intima.
Produse ingrijire ten: crema de fata (zi, noapte), demachiant, dischete demachiante, produse de curatare a tenului, spuma de ras, lama de ras, aftershave.
Daca stai in sector 2, in Veranda Mall ai la dispozitie mai multe magazine de unde poti cumpara produse de ingrijire personala. La Gerovital găsești produse cosmetice 100% romanesti facute doar din ingrediente naturale. De asemenea, din magazinul dm poti sa cumperi o varietate de cosmetice eco-friendly pentru toti membrii familiei.
Produse pentru animale de companie
Hrana: hrana uscata, hrana umeda, suplimente, snack-uri si recompense.
Produse de curatare si ingrijire: sampon, covorase absorbante, periuta de dinti, nisip.
Daca pe lista de saptamana aceasta a aparut si hrana pentru animale, intra la Animax in Veranda Mall pentru a-i lua companionului tau tot felul de bunatati!
Cum iti vei face lista de cumparaturi de acum incolo?
Nu te speria de cat de lunga este lista de mai sus. Cumparaturile le vei face gradual, asa ca nu vei da o avere la prima vizita la magazin cu lista. Dimpotriva, cand vei trage linie, vei vedea ca ai redus atat cheltuielile, cat si timpul petrecut alergand printre raioane.