Dincolo de sushi: Top 10+ (alte) mâncăruri japoneze tradiționale pe care trebuie să le încerci

Food

mancare japoneza

Ai poftă de ceva diferit (dar foarte bun) azi? Ce spui de mâncarea japoneză? Și nu, nu ne gândim doar la sushi și noodles.

Renumită pentru preparatele bazate pe orez, soia, legume, peste și fructe de mare, bucătăria japoneză este una dintre cele mai delicioase și sănătoase din lume. De fapt, este atât de deosebită, încât a fost inclusă pe lista patrimoniilor culturale intangibile UNESCO.

Pentru a avea o experiență culinară desăvârșită, mai jos îți facem o listă cu cele mai bune mâncăruri japoneze, pe care trebuie să le încerci măcar o dată!

1. Sushi

Pe departe cel mai cunoscut preparat, sushi nu poate lipsi de pe lista mâncărurilor japoneze tradiționale (numite si Washoku). Nu este tocmai ușor de făcut – îți trebuie puțină îndemânare și practică – însă este un element atât de apreciat și unic al culturii japoneze, încât bucătarii niponi studiază ani întregi cum să pregătească sushi-ul perfect.

Pentru japonezi, sushi se referă la orice preparat care conține orez de sushi condimentat cu sos dulce. Orezul este pregătit în apă cu sare, zahăr și oțet de orez, pentru a-i da o aromă bogată și intensă.

mancare japoneza

În funcție de tipul de sushi, acesta poate avea diferite umpluturi sau toppinguri care, tradițional, conțin pește sau fructe de mare crude. Dar și vegetarienii pot savura sushi în stil japonez, rulourile fiind umplute cu legume proaspete.

Iată câteva exemple de tipuri de sushi:

  • Nigiri este o porție mică de orez peste care se pun diferite toppinguri precum felii subțiri de somon, ton sau creveți cruzi.
  • Chirashi este un bol de orez acoperit cu diverse ingrediente de la legume, la icre și fructe de mare. 
  • Maki sunt rulourile de sushi învelite în foi de nori. Acestea pot fi umplute cu legume, alge, creveți, avocado sau tofu.
  • Temaki este un con din alge nori care se umple cu orez de sushi și alte ingrediente clasice.
  • Uramaki este un rulou de sushi unde orezul se află la exterior, iar alegele nori la interior.
  • Gunkan maki sunt rulouri de alge care contin un pat de orez peste care se pun diverse  ingrediente, cum ar fi icrele proaspete sau ananasul.
mancare japoneza

Iar dacă ești un novice în mâncarea tradițională japoneză și nu vrei sa faci vreun pas greșit, iată câteva tips & tricks care te vor lămuri cum se mănâncă aceasta, ce să faci cu pasta verde de wasabi, dar și cum este corect să mănânci feliile de ghimbir murat:

  • Dacă nu știi sa folosesti bețișoarele, nu-ți bate capul. Sushi-ul oricum se mănâncă în mod tradițional cu mana, după cum ne sfătuiesc chefii niponi.
  • În mod tradițional, sushi-ul vine însoțit de un castronel cu sos de soia, unul cu pasta de wasabi și câteva felii foarte subțiri de ghimbir murat. 
  • Chefii japonezi ne recomandă ca în cazul sushi-ului de tip nigiri, să înmuiem partea cu felia de pește în sosul de soia, peste care putem pune un pic de wasabi. 
  • Este recomandat să nu înmuiem partea cu orez a nigiri-ului în sosul de soia, deoarece orezul absoarbe foarte bine sosul, iar preparatul poate deveni foarte sărat. 
  • Dacă ai ales un platou cu mai multe tipuri de sushi, când faci trecerea de la un sortiment la altul, mestecă între feluri o felie de ghimbir murat, pentru a-ți pregăti papilele gustative pentru următorul preparat. 
mancare japoneza

2. Sashimi

Sashimi se referă la felii subțiri de pește sau fructe de mare crude sau marinate. La fel ca și în cazul sushi, există mai multe tipuri de sashimi, printre care Sake (somon), Toro (felii de ton), Ebi (creveți), Saba (macrou), Ika (calmar) și Tako (caracatiță). Spre deosebire de sushi, acesta nu se servește cu orez, ci insoțit mereu de sos de soia, ghimbir sau wasabi.

Peștele crud este un gust mai aparte, mai ales dacă nu vine însoțit de o garnitură cum este orezul din sushi. Dacă te simți aventuros și sashimi îți face cu ochiul, pregătește-te pentru un gust intens, dar extrem de bun!

mancare japoneza

3. Supa Miso

Supa miso este o altă rețetă japoneză cunoscută pentru gustul deosebit, dar și beneficiile pentru sănătate. Este esențială în bucătăria niponă, fiind parte din orice masă tradițională. Ca să nu mai spunem că japonezii consuma zilnic supa miso.

Preparatul este făcut din zeamă de peste sau alge kelp combinată cu pasta miso. Miso este, în esență, pastă de soia fermentată. Cu cât procesul de fermentație este mai lung, cu atât supa are o culoare mai închisă și un gust mai acrișor și puternic. Altfel, supa va fi mai deschisă la culoare, mai dulceagă și mai ușoară. Supa miso conține de asemenea tofu și ceapă verde, alături de alte ingrediente precum peștele, fructele de mare sau carnea de porc, în funcție de tipul ales.

Supa miso este perfectă pentru prânz. Hrănitoare și gustoasă, este mai mult decât suficientă cât să te țină energizat până când te întorci seara acasă.

4. Soba

Soba este o mâncare japoneză care are la baza tăiței uscați subțiri aproximativ ca spaghetele. Dacă te numeri printre cei care evită sau au intoleranță la gluten, poți sta liniștit pentru că soba sunt făcuți din făină de hrișcă, deci 100% gluten-free! Mai mult, aceștia conțin toți cei opt aminoacizi esențiali și toate beneficiile nutriționale ale grâului și ale orezului (dar fara gluten!). Putem spune ca tăițeii soba sunt fără îndoială un deliciu culinar pentru health nut-ul din tine.

Soba au o culoare maronie mai închisă și se servesc calzi în supa fierbinte asemenea ramen-ului, peste care se adaugă topping-uri, cum ar fi feliile de ceapă și pudra de chilli.

Tăițeii soba pot fi serviți și reci fără supă, dar cu diverse sosuri sau toppinguri, înveliți în foi nori sau chiar ca salata. Pe departe cel mai cunoscut este yakisoba, o rețetă preparată în tigaia wok. Pe lângă tăiței, aceasta conține și felii de carne, felii subțiri de legume cum ar fi varză, morcov, ceapă, bambus sau muguri de fasole și, desigur, condimente, cel mai folosit fiind un sos similar celui de stridii.

Cu alte cuvinte, orice fel de mâncare cu tăiței soba, are tot ce-ți trebuie ca sa mănânci pe săturate.

mancare japoneza

5. Udon

Udon sunt un alt tip de tăiței japoneze, de data aceasta mai groși, făcuți din făină de grâu, au o textură mai dură și culoare albă. Asemenea tăițeilor Soba, după ce sunt fierți, și udon pot fi serviți calzi sau reci, combinați cu diverse supe. Varianta tradițională, kakejiru, este supa combinata cu sos de soia, zeamă de pește (dashi) și vin de orez (mirin).

Udon se poate completa și cu diverse toppinguri, însă de cele mai multe ori se consumă simplu. Tăițeii sunt deja sățioși și gustoși fără sa mai adaugi și alte ingrediente. Altfel, îți recomandăm să îi combini cu tempura – combinația de texturi, crocant cu elastic, îți va face ziua cu siguranță!

Asemenea tăițeilor soba, și udon pot fi preparați prăjiți alături de felii de legume și carne, un fel numit yaki udon.

mancare japoneza

6. Tempura

Tempura este orice legumă, pește, fructe de mare sau carne învelită în aluat și prăjită în ulei. Printre cele mai populare umpluturi se numără crevetii, vinetele, ardeiul, fasolea verde, ciupercile, cartofii, rădăcina de lotus și bambusul, dar nu numai.

Tempura trebuie preparată cu atenție, deoarece aluatul trebuie sa fie foarte rece, iar uleiul foarte fierbinte pentru ca tempura sa iasa subțire, crispy și gustoasă. Știi cum japonezilor le place să mănânce cu zgomot – este semn că mâncarea este pe gustul și sufletul tău, un semn de apreciere față de bucătar. De aceea urmăresc ca și mâncărurile prăjite să fie foarte crocante – pentru a scoate sunet, chiar dacă nu la fel de zgomotos ca tăițeii.

În general, tempura este servită cu sos de soia, ca garnitura sau topping la orez sau noodles. Dar și simplă este o masă delicioasă.

mancare japoneza

7. Yakitori

Yakitori sunt frigărui de pui pe grătar, servite de regulă cu orez și un sos la alegere. Japonezii folosesc toate părțile unui pui, de la copanele și aripioare, la ficat, inimă, sau creastă, pentru a evita risipa, un element foarte important în cultura japoneză. Acum vei găsi și frigărui cu creveți, somon sau doar legume.

De ce frigărui japoneze și nu ale noastre, românești? Pentru că nimic nu se compară cu felul în care japonezii pregătesc carnea pe grătar, iar yakitori este cea mai reprezentativă mâncare la grătar și este chiar una dintre cele mai bune mâncăruri asiatice.

Yakitori nu este marinat, așa cum se întâmplă cu majoritatea rețetelor la grătar, ci se asezonează cu un sos pe toată durata coacerii. Poți opta doar pentru sare sau pentru tare, un sos făcut din soia, vin de orez și zahăr. Astfel, la final, vei avea pe farfurie niște frigărui care sunt și dulci și sărate, fragede și absolut incredibile. Poftă bună!

mancare japoneza

8. Tataki

Tataki este o tehnică de a găti specifică bucătăriei japoneze. Conform legendei, aceasta ar fi fost inventată chiar de către samurai în secolul al XVII-lea, după ce au întâlnit un grup de călători europeni care găteau mâncarea pe un grătar încins.

Tehnica tataki este folosită în special pentru a găti peștele – de obicei tonul – iar secretul constă în folosirea unei tigăi încinse la o temperatură foarte mare pentru a găti rapid bucata de carne la exterior și pentru a rămâne crudă și suculentă în mijloc. Dacă încă nu ești convins să încerci peștele crud din sushi sau sashimi, tataki ar putea fi varianta de mijloc – pește ușor gătit, dar nu prea mult încât să îi ia din aroma delicioasă și unică.

mancare japoneza

9. Mochi

Japonezii nu sunt mari consumatori de dulciuri. Ca dovada, zahărul a ajuns în Țara Soarelui Răsare în secolul al XVI-lea și abia în secolul al XIX-lea a început sa fie cu adevărat accesibil. Nu înseamnă ca nu vei găsi deserturi în Japonia, doar ca mai puține. Însă și acestea sunt la fel de bune ca toate mâncărurile lor tradiționale.

Dintre toate, merită să trecem în revista mochi, unul dintre cele mai cunoscute dulciuri japoneze tradiționale. Mochi este o prăjitură făcută din pastă de orez (un orez special, care este foarte lipicios). O poți consuma crudă sau coaptă, simplă, inmuiata în sos sau îndulcită cu diverse toppinguri cum ar fi kinako (făină de soia prajită care are un gust foarte dulce).

De fapt, mochi este un ingredient de bază în prepararea altor mâncăruri și deserturi japoneze. Spre exemplu, daifuku este mochi umplut cu pastă de fasole roșie sau albă, iar ichigo daifuku este daifuku care contine o căpșună întreagă la mijloc.

Dacă îți este poftă de un dulce sănătos, poate încerci un mochi. Bogat în proteine, fibre și minerale, mochi este un deliciu foarte nutritiv și sățios, apreciat până și de către Samurai.

mancare japoneza

10. Curry

Restaurantele japoneze pot îngloba și preparate din alte zone ale Asiei, precum varietățile de curry – orez delicios însoțit de carne preparată cu grijă, toate învăluite în sosuri care mai de care mai apetisante.

Rețeta de curry tradițională are la baza lapte de cocos și contine tot felul de mirodenii. Nu știi ce vei simți mai întâi: gustul înțepător al cuișoarelor sau cel fierbinte al fulgilor de chilli, cel mentolat al cardamomului cel lămâios al coriandrului? Un curry făcut ca la carte le va integra armonios pe toate.

mancare japoneza

11. Supa Tom Yum

Spre deosebire de supa Miso, supa Tom Yum își are originile în Thailanda. Supa are la bază pasta nam prik pao, obținută din coacerea și pasarea unor ardei iuți, hașmă și usturoi, în combinație cu lapte de cocos.

Tom Yum contine legume din belșug, făcând-o ideală pentru zilele de iarnă când ai nevoie de ceva cald și sățios pentru a-ți încărca bateriile. Însă stai liniștit, nu este o supa de legume clasică și banală. Dimpotrivă, conține și carne, de obicei pește sau creveți, dar și rădăcinoase aromatice precum ghimbir și ierburi aromatice precum lemongrass, care se lasă la fiert în apă fierbinte până ce toate aceste ingredientele își eliberează aromele.

mancare japoneza

Tu ce mâncare japoneză tradițională vei încerca azi?

Ce spui, ți-am dat câteva idei care te tentează? Acestea sunt doar câteva din mâncărurile tradiționale japoneze și asiatice pe care merită să le încerci, iar bucătăria specifică este foarte ofertantă, astfel că orice gurmand își poate găsi ceva pe placul său.