Dincolo de sushi: Top 10+ (alte) mancaruri japoneze traditionale pe care trebuie sa le incerci din meniul Sushi Terra
By Andreea Mustata - 4 luni ago

Blog

Dincolo de sushi: Top 10+ (alte) mancaruri japoneze traditionale pe care trebuie sa le incerci din meniul Sushi Terra

Ai pofta de ceva diferit (dar foarte bun) azi? Ce spui de mancarea japoneza? Si nu, nu ne gandim doar la sushi si noodles. 

Renumita pentru preparatele bazate pe orez, soia, legume, peste si fructe de mare, bucataria japoneza este una dintre cele mai delicioase si sanatoase din lume. De fapt, este atat de deosebita, incat a fost inclusa pe lista patrimoniilor culturale intangibile UNESCO.

Dar, in ziua de azi o experienta culinara autentica trebuie sa includa mai mult decat retete desavarsite. Daca esti in cautarea unui restaurant care sa te impresioneze atat la capitolul mancare, dar sa iti ofere si un decor instagramabil (cauta #sushiterra pe Insta daca nu ne crezi), trebuie sa incerci restaurantele Sushi Terra: acvariile mari, folosite uneori pe post de separeu, si canapelele cu lumini albastre au devenit deja elemente emblematice care te vor transpune pentru cateva momente in barurile japoneze din Orientul Indepartat. 

Daca acestea nu sunt motive suficiente cat sa te convinga sa-ti largesti orizonturile, ti-am pregatit impreuna cu restaurantul Sushi Terra, o lista cu cele mai bune mancaruri traditionale japoneze, pe care trebuie sa le incerci macar odata! 

 

mancaruri japoneze traditionale

 

1. Sushi

Pe departe cel mai cunoscut preparat, sushi nu poate lipsi de pe lista mancarurilor japoneze traditionale (numite si Washoku). Nu este tocmai usor de facut – iti trebuie putina indemanare si practica – insa este un element atat de apreciat si unic al culturii japoneze, incat bucatarii niponi studiaza ani intregi cum sa pregateasca sushi-ul perfect.

Pentru japonezi, sushi se refera la orice preparat care contine orez de sushi condimentat cu sos dulce. Orezul este pregatit in apa cu sare, zahar si otet de orez pentru a-i da o aroma bogata si intensa.

In functie de tipul de sushi, acesta poate avea diferite umpluturi sau toppinguri care, traditional, contin peste sau fructe de mare crude. Dar si vegetarienii pot savura sushi in stil japonez, rulourile fiind umplute cu legume proaspete.

Iata care sunt principalele feluri de sushi pe care trebuie sa le incerci si pe care le vei gasi la Sushi Terra:

  • Nigirizushi este o portie mica de orez peste care se pun diferite toppinguri precum felii subtiri de somon, ton sau creveti cruzi.

 

sushi bun bucuresti

Sushi Terra Veranda te asteapta cu nigiri sushi cu somon, ton, creveti sau anghila!

  • Chirashizushi este un bol de orez acoperit cu diverse ingrediente de la legume, la icre si fructe de mare. 
  • Maki sunt rulourile de sushi invelite in foi de nori. Acestea pot fi umplute cu legume, alge, creveti, avocado sau tofu. 

 

cel mai bun sushi bucuresti

Incearca maki sushi din Sushi Terra!

  • Inari se refera la rulourile de orez umplute, apoi invelite intr-o crusta prajita de tofu, asemenea unor galuste.
  • Temaki este un con din alge nori care se umple cu orez de sushi si alte ingrediente clasice.
  • Uramaki este ruloul de sushi unde orezul se afla la exterior, iar alegele nori la interior.
  • Gunkan maki sunt rulourile de alge care contin un pat de orez peste care se pun diverse  ingrediente cum ar fi icrele proaspete sau ananasul.

 

mancare japoneza pe care sa o incerci

Gunkan maki si uramaki sushi la Sushi Terra in Veranda Mall

Rulourile de sushi de la Sushi Terra Veranda vin in peste 40 de sortimente si iti vei putea incanta papilele cu creveti, icre tobico, icre de somon, ton si anghila afumata sau chiar crab. Acestea vin in platouri de 8 bucati, iar preturile incep de la 15 lei per platou.  

De asemenea, daca sunteti mai multi si vreti sa degustati cat mai multe sortimente din oferta de sushi de la Sushi Terra, puteti alege seturile de 26, 56 sau chiar 64 de bucati care contin mai multe combinatii de sushi! 

 

meniu sushi terra

 

Iar daca esti un novice in mancare traditionala japoneza si nu vrei sa faci vreun pas gresit, iata cateva tips & tricks care te vor lamuri cum se mananca aceasta, ce sa faci cu pasta verde de wasabi, dar si cum este corect sa mananci feliile de ghimbir murat: 

  • daca nu stii sa folosesti betisoarele, nu-ti bate capul. Sushi-ul oricum se mananca in mod traditional cu mana, dupa cum ne sfatuiesc chefii niponi
  • in mod traditional sushi-ul vine insotit de un castronel cu sos de soia, unul cu pasta de wasabi si cateva felii foarte subtiri de ghimbir murat 
  • chefii japonezi ne recomanda ca de exemplu in cazul sushi-ului de tip nigiri, sa inmuiem partea cu felia de peste in sosul de soia, peste care putem pune un pic de wasabi 
  • este recomandat sa nu inmuiem partea cu orez a nigiri-ului in sosul de soia, deoarece orezul absoarbe foarte bine sosul, iar preparatul poate deveni foarte sarat 
  • daca ai ales un platou cu mai multe tipuri de sushi, cand faci trecerea de la un sortiment la altul, mesteca intre feluri o felie de ghimbir murat pentru a-ti pregati papilele gustative pentru noul preparat  

 

2. Sashimi

Sashimi se refera la felii subtiri de peste sau fructe de mare crude sau marinate. La fel ca si in cazul sushi, exista mai multe tipuri de sashimi, printre care Sake (somon), Toro (felii de ton), Ebi (creveti), Saba (macrou), Ika (calmar) si Tako (caracatita). Spre deosebire de sushi, acesta nu se serveste cu orez, ci insotit mereu de sos de soia, ghimbir sau wasabi.

Pestele crud este un gust mai aparte, mai ales daca nu vine insotit de o garnitura cum este orezul din sushi. Daca te simti aventuros azi si sashimi iti face cu ochiul, pregateste-te pentru un gust intens, dar extrem de bun!

 

cea mai buna mancare japoneza

Hai sa incerci sashimi cu ton sau somon la Sushi Terra din Veranda Mall!

La Sushi Terra Veranda Mall vei gasi patru sortimente de sashimi, cu ton, creveti, anghila si somon, toate de-a dreptul delicioase. Preturile acestora variaza de la 23 la 35 de lei in functie de tipul de peste pentru care optezi. De exemplu, sashimiul de anghila, un peste care traieste in marile calde tropicale si subtropicale, este si cel mai scump dintre toate.  

 

3. Supa Miso

Supa miso este o alta reteta japoneza cunoscuta pentru gustul deosebit, dar si beneficiile pentru sanatate. Este esentiala in bucataria nipona, fiind parte din orice masa traditionala. Ca sa nu mai spunem ca japonezii consuma zilnic supa miso.

Preparatul este facut din zeama de peste sau alge kelp combinata cu pasta miso. Miso este, in esenta, pasta de soia fermentata. Cu cat procesul de fermentatie este mai lung, cu atat supa are o culoare mai inchisa si un gust acrisor si puternic. Altfel, supa va fi mai deschisa la culoare, mai dulceaga si mai usoara. Supa miso contine de asemenea tofu si ceapa verde, alaturi de alte ingrediente precum pestele, fructele de mare sau carnea de porc, in functie de tipul ales. 

Aceasta supa este perfecta pentru pranz. Hranitoare si gustoasa, este mai mult decat suficient cat sa te tina energizat pana cand te intorci seara acasa.

 

retete japoneze de incercat

La Sushi Terra gasesti supa miso clasica, dar si cu pui sau peste. Vino sa le incerci!

Supa miso este unul dintre cele mai populare preparate din meniul Sushi Terra. Pentru numai 13 lei, te poti delecta cu Supa Miso Clasica facuta ca la mama ei acasa. Iar daca preparatele din peste sunt placerea ta nevinovata, iti recomandam Miso Ocean, care contine din belsug bucati mari de peste pentru doar 24 de lei. 

 

4. Soba

Soba este o mancare japoneza care are la baza taitei uscati subtiri aproximativ ca spaghetele. Daca te numeri printre cei care evita sau au intoleranta la gluten, poti sta linistit pentru ca soba sunt facuti din faina de hrisca, deci 100% gluten-free! Mai mult, acestia contin toti cei opt aminoacizi esentiali si toate beneficiile nutritionale ale graului si ale orezului (dar fara gluten!). Putem spune ca taiteii soba sunt fara indoiala un deliciu culinar pentru health nut-ul din tine.

Soba au o culoare maronie mai inchisa si se servesc calzi in supa fierbinte asemenea ramen-ului, peste care se adauga topping-uri cum ar fi feliile de ceapa si pudra de chilli. 

Taiteii soba pot serviti si reci fara supa, dar cu diverse sosuri sau toppinguri, inveliti in foi nori sau chiar ca salata. Pe departe cel mai cunoscut este yakisoba, o reteta preparata in tigaia wok. Pe langa taitei, aceasta contine si felii de carne, felii subtiri de legume cum ar fi varza, morcov, ceapa, bambus sau muguri de fasole si, desigur, condimente, cel mai folosit fiind un sos similar celui de stridii.

Cu alte cuvinte, orice fel de mancare cu taitei soba, are tot ce-ti trebuie ca sa mananci pe saturate.

 

mancare japoneza bucuresti

Hai sa incerci Yaki Soba in diverse sortimente la Sushi Terra Veranda!

Oferta Sushi Terra include Yaki Soba cu pui, rata, vita, creveti dar si fructe de mare, iar preturile variaza de la 28 de lei la 26 de lei. 

 

5. Udon 

Udon sunt un alt tip de paste japoneze, de data aceasta mai grosi, facuti din faina de grau, au o textura mai dura si culoare alba. Asemenea taiteilor Soba, dupa ce sunt fierti, si udon pot fi serviti calzi sau reci, combinati cu diverse supe. Varianta traditionala, kakejiru, este supa combinata cu sos de soia, zeama de peste (dashi) si vin de orez (mirin). 

Udon se poate completa si cu diverse toppinguri, insa de cele mai multe ori se consuma simplu. Taitetii sunt deja satiosi si gustosi fara sa mai adaugi si alte ingrediente. Altfel, iti recomandam sa ii combini cu tempura – combinatia de texturi, crocant cu elastic, iti va face ziua cu siguranta!

Asemenea taiteilor soba, si udon pot fi preparati prajiti alaturi de felii de legume si carne, un fel numit yaki udon.

 

mancare japoneza buna bucuresti

Vino sa vezi meniul cu taitei Udon al Sushi Terra!

Preparatele pe baza de Udon sunt numai bune pentru un pranz delicios de satios si aromat. La Sushi Terra din Veranda Mall, gasesti variantele clasice de Udon cu carne proaspata de pui, vita sau chiar fructe de mare. Nici vegetarienii nu sunt neglijati. Varianta vegetariana de Udon este la fel de apetisanta incat ar tenta si cei mai infocati carnivori! In functie de ce ti-e pofta, portia de Udon te va costa intre 20 si 36 de lei.

 

6. Tempura

Tempura este orice leguma, peste, fructe de mare sau carne invelita in aluat si prajita in ulei. Un fel de snitel. Printre cele mai populare umpluturi se numara crevetii, vinetele, ardeiul, fasolea verde, ciupercile, cartofii, radacina de lotus si bambusul, dar nu numai. 

Se acorda mare atentie prepararii acestei mancaruri in sensul in care aluatul trebuie sa fie foarte rece, iar uleiul foarte fierbinte pentru ca tempura sa iasa subtire, crispy si gustoasa. Stii cum japonezilor le place sa manance cu zgomot – este semn ca mancarea este pe gustul si sufletul tau si un semn de apreciere fata de bucatar. De aceea urmaresc ca si mancarurile prajite sa fie foarte crocante – pentru a scoate sunet, chiar daca nu la fel de zgomotos ca taiteii.

In general, tempura este servita cu sos de soia, ca garnitura sau topping la orez sau noodles. Dar si simpla poate fi vedeta unei mase delicioase.

 

mancare japoneza

Vino in Veranda Mall sa incerci crevetii Tempura!

Meniul Sushi Terra contine faimosii Creveti Tempura, dar si Legume Tempura si Seafood Tempura, care vin servite pe un pat de salata. Contrastul dintre mancarea gatita si cea proaspata este unul puternic, iar explozia de arome dintre gustul usor dulceag al aluatului tempura si gustul amarui al salatei te vor face sa te lingi pe degete. 

O portie de Legume Tempura costa 30 de lei, iar pentru Seafood Tempura vei scoate din buzunar 54 de lei, insa te vei delecta cu bucati de peste si fructe de mare precum creveti, caracatita, scoici, somon, calamar si biban de mare, toate invelite in aluatul crocant care da si numele acestui preparat.

 

7. Yakitori

Yakitori sunt frigarui de pui pe gratar, servite de regula cu orez si un sos la alegere. Japonezii folosesc toate partile unui pui, de la copanele si aripioare, la ficat, inima, sau creasta, pentru a evita risipa, un element foarte important in cultura japoneza. Acum vei gasi si frigarui cu creveti, somon sau doar legume. 

De ce frigarui japoneze si nu ale noastre, romanesti? Pentru ca nimic nu se compara cu felul in care japonezii pregatesc carnea pe gratar, iar yakitori este este cea mai reprezentativa mancare japoneza la gratar si este chiar una dintre cele mai buna mancaruri asiatice.

Yakitori nu este marinat, asa cum se intampla cu majoritatea retetelor la gratar. Ci se asezoneaza cu un sos in diferite momente pe durata coacerii. Poti opta doar pentru sare sau pentru tare, un sos facut din soia, vin de orez si zahar. Astfel, la final, vei avea pe farfurie niste frigarui care sunt si dulci si sarate, fragede si absolut incredibile. Pofta buna!

 

top mancaruri japoneze

Cu pui, peste, creveti sau doar cu legume, la Sushi Terra gasesti o varietate mare de Yakitori!

Daca inca nu te-am ispitit, afla ca la Sushi Terra gasesti Yakitori intr-o combinatie inedita de legume, pui, creveti si somon, care te vor face sa revii cu siguranta in restaurantele Sushi Terra. 

 

8. Tataki 

Tataki este o tehnica de a gati specifica bucatariei japoneze. Conform legendei, aceasta ar fi fost inventata chiar de catre samurai in secolul al XVII-lea dupa ce au intalnit un grup de calatori europeni care gateau mancarea pe un gratar incins.

Tehnica tataki este folosita in special pentru a gati pestele – de obicei tonul – iar secretul consta in folosirea unei tigai incinse la o temperatura foarte mare pentru a gati rapid bucata de carne la exterior si pentru a ramane cruda si suculenta in mijloc. Daca inca nu esti convins sa incerci pestele crud din sushi sau sashimi, tataki ar putea fi varianta de mijloc – peste usor gatit, dar nu prea mult incat sa ii ia din aroma delicioasa si unica.

meniu sushi terra

Hai la Sushi Terra in Veranda Mall pentru a te delecta cu un preparat gatit dupa o tehnica inventata de samurai! 

Nu-ti face griji, si tataki vine in diverse sortimente deci nu pierzi nimic – in continuare poti spune ca ai incercat bucataria japoneza autentica. La Sushi Terra din Veranda Mall poti opta pentru tataki de somon, de ton, de rata in sos teriyaki sau de vitel in sos Black Pepper, preturile variind intre 38 si 45 de lei. 

 

9. Mochi

Japonezii nu sunt mari consumatori de dulciuri. Ca dovada, zaharul a ajuns in Tara Soarelui Rasare in secolul al XVI-lea si abia in secolul al XIX-lea a inceput sa fie cu adevarat accesibil. Nu inseamna ca nu vei gasi deserturi in Japonia, doar ca mai putine. Insa la fel de bune ca toate mancarurile lor traditionale.

Dintre toate, merita sa trecem in revista mochi, unul dintre cele mai cunoscute dulciuri japoneze traditionale

Mochi este o prajitura din facuta din pasta de orez (un orez special, care este foarte lipicios). O poti consuma cruda sau coapta, simpla, imuiata in sos sau indulcita cu diverse toppinguri cum ar fi kinako (faina de soia prajita care are un gust foarte dulce). 

De fapt, mochi este un ingredient de baza in prepararea altor mancaruri si deserturi japoneze. Spre exemplu, daifuku este mochi umplut cu pasta de fasole rosie sau alba, iar ichigo daifuku este daifuku care contine o capsuna intreaga la mijloc. 

Daca esti adeptul unui stil de viata sanatos si iti este pofta de un dulce pe masura, poate incerci un mochi. Bogat in proteine, fibre si minerale, mochi este un deliciu foarte nutritiv si satios, apreciat pana si de catre Samurai.

 

dulciuri japoneze de incercat

Sushi Terra Veranda te asteapta cu mochi cu capsuna dar nu numai. Hai sa vezi meniul!

La Sushi Terra vei gasi in meniu mochi pentru toate gusturile, de la cele dulci cu banana, pepene galben sau mango, la cele cu o usoara tenta amaruie precum mochi cu ciocolata sau capsuni. 

Desertul mochi costa 30 de lei si contine un asortiment de 3 arome pe care le poti combina cum iti doresti. 

 

10. Curry

Desi restaurantele Sushi Terra sunt cunoscute predominant pentru felurile de mancare japoneze precum sushi, sashimi, varietatile de noodles si yakitori, meniul lor contine si preparate thailandeze, dar si din Seychelles, precum varietatile de Curry – orez delicios insotit de carne preparata cu grija, toate invaluite in sosuri care mai de care mai apetisante. 

Reteta de curry traditionala din Seychelles are la baza lapte de cocos si contine tot felul de mirodenii. Nu stii ce vei simti mai intai: gustul intepator al cuisoarelor sau cel fierbinte al fulgilor de chilli? cel mentolat al cardamomului cel lamaios al coriandrului? Cu alte cuvinte, curry-ul de la Sushi Terra continua sa te surprinda cu fiecare imbucatura. Iti recomandam sa te bucuri ca un copil de aceasta aventura culinara

 

In meniul Sushi Terra vei regasi Curry de Peste, de Vita, de Creveti si de Pui, si este servit alaturi de o portie delicioasa de orez. Preturile pornesc de la 30 si ajung pana la 36 pentru sortimentul cu creveti. 

 

11. Supa Tom Yum

Spre deosebire de supa Miso, supa Tom Yum isi are originile in Thailanda. Supa are ca baza pasta nam prik pao, obtinuta din coacerea si pasarea unor ardei iuti, hasma (un soi de ceapa) si usturoi in combinatie cu lapte de cocos. 

Tom Yum contine legume din belsug, facand-o ideala pentru zilele de iarna cand ai nevoie de ceva cald si satios pentru a-ti incarca bateriile. Insa stai linistit, nu este o supa de legume clasica si banala. Dimpotriva, contine si carne, de obicei peste sau creveti, dar si radacinoase aromatice precum ghimbir si ierburi aromatice precum lemongrass, care se lasa la fiert in apa fierbinte pana ce toate aceste ingredientele isi elibereaza aromele. 

meniu sushi terra

Hai in Veranda Mall la Sushi Terra sa incerci cea mai buna supa Tom Yum!

La Sushi Terra, bucatarii nostri servesc doua variante de supa Tom Yum, cea clasica ce contine creveti si ciuperci si cea de peste, in care care crevetii sunt inlocuiti cu bucati de carne de peste. Preturile sunt de 26 de lei pentru cea clasica, respectiv de 30 de lei pentru cea de peste. 

 

Ce mancare japoneza traditionala vei incerca azi?

Ce spui? Ti-am largit orizonturile? Acestea sunt doar cateva din mancarurile traditionale japoneze si asiatice pe care merita sa le incerci, iar bucataria acelui continent este foarte ofertanta, astfel ca orice gurmand isi poate gasi “mancarea-pereche”. Hai la Sushi Terra Veranda, poate va intalniti acolo!

 

 

Momentan, am oprit campania #nevedeminzeceminute. Aboneaza-te la newsletter si vei fi primul care afla cand ii dam din nou drumul!

 

mancaruri japoneze de incercat