mancarruri japoneze traditionale bucuresti
Dincolo de sushi: Top 10+ (alte) mancaruri japoneze traditionale pe care trebuie sa le incerci
By Andreea Mustata - 2 luni ago

Blog

Dincolo de sushi: Top 10+ (alte) mancaruri japoneze traditionale pe care trebuie sa le incerci

Ai pofta de ceva diferit (dar foarte bun) azi? Ce spui de mancarea japoneza? Si nu, nu ne gandim doar la sushi si noodles. 

Renumita pentru preparatele bazate pe orez, soia, legume, peste si fructe de mare, bucataria japoneza este una dintre cele mai delicioase si sanatoase din lume. De fapt, este atat de deosebita, incat a fost inclusa pe lista patrimoniilor culturale intangibile UNESCO

Daca acestea nu sunt motive suficiente cat sa te convinga sa-ti largesti orizonturile, ti-am pregatit o lista cu cele mai bune mancaruri traditionale japoneze pe care trebuie sa le incerci macar odata! Am ralizat-o impreuna cu impreuna cu Sushi Terra, unul dintre cele mai bune restaurante din Bucuresti, in special cand vine vorba de sushi.

 

mancaruri japoneze traditionale

 

Iata lista cu felurile de mancare japoneza pe care merita sa le dai (macar) o sansa:

1. Sushi

Pe departe cel mai cunoscut preparat, sushi nu poate lipsi de pe lista mancarurilor japoneze traditionale (numite si Washoku). Nu este tocmai usor de facut – iti trebuie putina indemanare si practica – insa este un element atat de apreciat si unic al culturii japoneze, incat bucatarii niponi studiaza ani intregi cum sa pregateasca sushi-ul perfect.

Pentru japonezi, sushi se refera la orice preparat care contine orez de sushi condimentat cu sos dulce. Orezul este pregatit in apa cu sare, zahar si otet de orez pentru a-i da o aroma bogata si intensa.

In functie de tipul de sushi, acesta poate avea diferite umpluturi sau toppinguri care, traditional, contin peste sau fructe de mare crude. Dar si vegetarienii pot savura sushi in stil japonez, rulourile fiind umplute cu legume proaspete.

Iata care sunt principalele feluri de sushi pe care trebuie sa le incerci:

  • Nigirizushi este o portie mica de orez peste care se pun diferite toppinguri precum felii subtiri de somon, ton sau creveti cruzi.

 

sushi bun bucuresti

Sushi Terra Veranda te asteapta cu nigiri sushi cu somon, ton, creveti sau anghila!

  • Chirashizushi este un bol de orez acoperit cu diverse ingrediente de la legume, la icre si fructe de mare. 
  • Maki sunt rulourile de sushi invelite in foi de nori. Acestea pot fi umplute cu legume, alge, creveti, avocado sau tofu. 

 

cel mai bun sushi bucuresti

Incearca maki sushi din Sushi Terra!

  • Inari se refera la rulourile de orez umplute, apoi invelite intr-o crusta prajita de tofu, asemenea unor galuste.
  • Temaki este un con din alge nori care se umple cu orez de sushi si alte ingrediente clasice.
  • Uramaki este ruloul de sushi unde orezul se afla la exterior, iar alegele nori la interior.
  • Gunkan maki sunt rulourile de alge care contin un pat de orez peste care se pun diverse  ingrediente cum ar fi icrele proaspete sau ananasul.

 

mancare japoneza pe care sa o incerci

Gunkan maki si uramaki sushi la Sushi Terra in Veranda Mall

 

2. Sashimi

Sashimi se refera la felii subtiri de peste sau fructe de mare crude sau marinate. La fel ca si in cazul sushi, exista mai multe tipuri de sashimi, printre care Sake (somon), Toro (felii de ton), Ebi (creveti), Saba (macrou), Ika (calmar) si Tako (caracatita). Spre deosebire de sushi, acesta nu se serveste cu orez, ci insotit mereu de sos de soia, ghimbir sau wasabi.

Pestele crud este un gust mai aparte, mai ales daca nu vine insotit de o garnitura cum este orezul din sushi. Daca te simti aventuros azi si sashimi iti face cu ochiul, pregateste-te pentru un gust intens, dar extrem de bun!

 

cea mai buna mancare japoneza

Hai sa incerci sashimi cu ton sau somon la Sushi Terra din Veranda Mall!

 

3. Supa Miso

Supa miso este o alta reteta japoneza cunoscuta pentru gustul deosebit, dar si beneficiile pentru sanatate. Este esentiala in bucataria nipona, fiind parte din orice masa traditionala. Ca sa nu mai spunem ca japonezii consuma zilnic supa miso.

Preparatul este facut din zeama de peste sau alge kelp combinata cu pasta miso. Miso este, in esenta, pasta de soia fermentata. Cu cat procesul de fermentatie este mai lung, cu atat supa are o culoare mai inchisa si un gust acrisor si puternic. Altfel, supa va fi mai deschisa la culoare, mai dulceaga si mai usoara. Supa miso contine de asemenea tofu si ceapa verde, alaturi de alte ingrediente precum pestele, fructele de mare sau carnea de porc, in functie de tipul ales. 

Aceasta supa este perfecta pentru pranz. Hranitoare si gustoasa, este mai mult decat suficient cat sa te tina energizat pana cand te intorci seara acasa.

 

retete japoneze de incercat

La Sushi Terra gasesti supa miso clasica, dar si cu pui sau peste. Vino sa le incerci!

 

4. Soba

Soba este o mancare japoneza care are la baza taitei uscati subtiri aproximativ ca spaghetele. Daca te numeri printre cei care evita sau au intoleranta la gluten, poti sta linistit pentru ca soba sunt facuti din faina de hrisca, deci 100% gluten-free! Mai mult, acestia contin toti cei opt aminoacizi esentiali si toate beneficiile nutritionale ale graului si ale orezului (dar fara gluten!). Putem spune ca taiteii soba sunt fara indoiala un deliciu culinar pentru health nut-ul din tine.

Soba au o culoare maronie mai inchisa si se servesc calzi in supa fierbinte asemenea ramen-ului, peste care se adauga topping-uri cum ar fi feliile de ceapa si pudra de chilli. 

Taiteii soba pot serviti si reci fara supa, dar cu diverse sosuri sau toppinguri, inveliti in foi nori sau chiar ca salata. Pe departe cel mai cunoscut este yakisoba, o reteta preparata in tigaia wok. Pe langa taitei, aceasta contine si felii de carne, felii subtiri de legume cum ar fi varza, morcov, ceapa, bambus sau muguri de fasole si, desigur, condimente, cel mai folosit fiind un sos similar celui de stridii.

Cu alte cuvinte, orice fel de mancare cu taitei soba, are tot ce-ti trebuie ca sa mananci pe saturate.

 

mancare japoneza bucuresti

Oferta Sushi Terra include Yaki Soba cu pui, rata, vita, creveti dar si fructe de mare. Hai sa le incerci!

 

5. Udon 

Udon sunt un alt tip de paste japoneze, de data aceasta mai grosi, facuti din faina de grau, au o textura mai dura si culoare alba. Asemenea taiteilor Soba, dupa ce sunt fierti, si udon pot fi serviti calzi sau reci, combinati cu diverse supe. Varianta traditionala, kakejiru, este supa combinata cu sos de soia, zeama de peste (dashi) si vin de orez (mirin). 

Udon se poate completa si cu diverse toppinguri, insa de cele mai multe ori se consuma simplu. Taitetii sunt deja satiosi si gustosi fara sa mai adaugi si alte ingrediente. Altfel, iti recomandam sa ii combini cu tempura – combinatia de texturi, crocant cu elastic, iti va face ziua cu siguranta!

Asemenea taiteilor soba, si udon pot fi preparati prajiti alaturi de felii de legume si carne, un fel numit yaki udon.

 

mancare japoneza buna bucuresti

Vino sa vezi meniul cu taitei Udon al Sushi Terra!

 

6. Ramen

Nu putem inchide lista supelor japoneze cu taitei fara ramen.

Ramen este practic un bol cu supa fierbinte be paza de carne, taitei ramen si toppinguri. Spre deosebire de taiteii udon si soba, ramen sunt facuti din grau si au culoarea galben mai inchis. Acestia sunt lungi si gatiti al dente pentru a pastra o textura mai dura si elastica, care merge bine cu orice tip de zeama.

Alaturi de miso, udon si soba, ramen este una dintre cele mai apreciate mancaruri japoneze. Se spune ca a fost adusa din China, dar ca gustul deosebit este dat de indemnarea bucatarilor niponi.

La fel ca sushi, este o arta in sine. Secretul sta atat in consistenta taiteilor cat si in aroma supei. Spre exemplu, tonkotsu, ramen-ul facut cu supa din oase de porc are nevoie de 60 de ore pentru a ajunge la acel gust bogat si arome!

Supele ramen sunt clasificate in functie de ingredientul principal din care este facuta zeama, cele mai cunoscute fiind cea pe baza de sos de soia (shoyu), de sare (shio), miso, oase de porc (tonkotsu) si chiar pe baza de curry. 

Zeama si taiteii sunt delicii in sine, insa ce face ramen-ul si mai spectaculos sunt toppingurile. Reteta traditionala vine cu un ou fiert, o foaie de nori, felii de carne de porc cu grasime si felii subtiri de bambus si ceapa verde, dar poti opta si pentru alte tipuri de carne sau legume.

Stim ca poti gasi n feluri de ramen si in magazine la noi, insa nimic nu se compara cu un ramen facut cu taitei de casa si ingrediente proaspete. Incearca daca nu ne crezi!

 

mancare japoneza traditionala buna

 

7. Tempura

Tempura este orice leguma, peste, fructe de mare sau carne invelita in aluat si prajita in ulei. Un fel de snitel. Printre cele mai populare umpluturi se numara crevetii, vinetele, ardeiul, fasolea verde, ciupercile, cartofii, radacina de lotus si bambusul, dar nu numai. 

Se acorda mare atentie prepararii acestei mancaruri in sensul in care aluatul trebuie sa fie foarte rece, iar uleiul foarte fierbinte pentru ca tempura sa iasa subtire, crispy si gustoasa. Stii cum japonezilor le place sa manance cu zgomot – este semn ca mancarea este pe gustul si sufletul tau si un semn de apreciere fata de bucatar. De aceea urmaresc ca si mancarurile prajite sa fie foarte crocante – pentru a scoate sunet, chiar daca nu la fel de zgomotos ca taiteii.

In general, tempura este servita cu sos de soia, ca garnitura sau topping la orez sau noodles. Dar si simpla poate fi vedeta unei mase delicioase.

 

mancare japoneza

Vino in Veranda Mall sa incerci crevetii Tempura!

 

8. Yakitori

Yakitori sunt frigarui de pui pe gratar, servite de regula cu orez si un sos la alegere. Japonezii folosesc toate partile unui pui, de la copanele si aripioare, la ficat, inima, sau creasta, pentru a evita risipa, un element foarte important in cultura japoneza. Acum vei gasi si frigarui cu creveti, somon sau doar legume. 

De ce frigarui japoneze si nu ale noastre, romanesti? Pentru ca nimic nu se compara cu felul in care japonezii pregatesc carnea pe gratar, iar yakitori este este cea mai reprezentativa mancare japoneza la gratar si este chiar una dintre cele mai buna mancaruri asiatice.

Yakitori nu este marinat, asa cum se intampla cu majoritatea retetelor la gratar. Ci se asezoneaza cu un sos in diferite momente pe durata coacerii. Poti opta doar pentru sare sau pentru tare, un sos facut din soia, vin de orez si zahar. Astfel, la final, vei avea pe farfurie niste frigarui care sunt si dulci si sarate, fragede si absolut incredibile. Pofta buna!

 

top mancaruri japoneze

Cu pui, peste, creveti sau doar cu legume, la Sushi Terra gasesti o varietate mare de Yakitori!

 

9. Tonkatsu

Tonkatsu inseamna “chiftele de porc”. Este o specialitate japoneza facuta din cotlet de porc tavalit prin pesmet condimentat, faina si ou, si apoi prajit in ulei pana cand capata o culoare maro deschis si devine crocanta. Exista si alte variante de katsu, cu carne de vita (gyukatsu), de pui (chikinkatsu), sunca (hamukatsu) si carne tocata (menchikatsu).

Cel mai adesea, katsu se serveste pe orez, alaturi de sosul tonkatsu (un amestec de sos Worcestershire, sos de stridii, ketchup si zahar), supa miso, varza tocata si muraturi, preparat numit tonkatsu teishoku. Dar se mai poate combina cu curry japonez (katsukane) sau cu un bol de orez cu felii de ou si ceapa prajite (katsudon). Trebuie doar sa stii ce vrei – sau poate te aventurezi si sa incerci ceva nou!

 

top preparate japoneze traditonale

 

10. Gyoza

Gyoza sunt derivate din binecunoscutele dumplings specifice bucatariei chinezesti, dar adaptate bucatariei japoneze. Cu alte cuvinte, este un amestec de carne cu legume invelit in aluat subtire de orez. Umplutura traditionala contine carne de porc, ceapa, varza, usturoi, ghimbir, sos de soia si ulei de susan. Dar daca vrei sa eviti carnea de porc, cauti ceva mai usor sau mai sanatos, poti opta si pentru alte variante de gyoza, cum ar fi cu ciuperci, branza sau creveti. De asemenea, poti alege si intre galuste fierte sau prajite.

Sui gyoza sunt galustele fierte pentru a pastra o textura elastica si moale, yaki gyoza sunt cele prajite in tigaie pentru a ramane moi si suculente deasupra si crocante in partea de jos, iar age gyoza sunt galustele prajite in baie de ulei pentru a deveni foarte crocante. Indiferent ce ai alege, acestea vin mereu insotite de un sos format din sos de soia si otet de orez. Yum!

 

mancaruri japoneze de incercat

 

11. Takoyaki

Takoyaki este printre cele mai populare mancaruri japoneze care poate fi consumata ca gustare sau ca aperitiv. Este vorba despre o mingiuta de coca din faina de grau, umpluta si apoi prajita. In reteta traditionala, umplutura este cu bucati de caracatita, alaturi de resturi de la tempura (dupa cum am zis, japonezilor nu le place risipa), ghimbir murat si ceapa verde. Dar daca nu iti place caracatita, se gasesc si variante cu alte umpluturi, cum ar fi creveti sau alte fructe de mare.

Aceste mingiute sunt apoi servite cu sos takoyaki (care seamana cu sosul Worcester), maioneza japoneza, alge nori, ghimbir murat si fulgi de ton afumat.

 

mancare japoneza recomandari

 

12. Mochi

Japonezii nu sunt mari consumatori de dulciuri. Ca dovada, zaharul a ajuns in Tara Soarelui Rasare in secolul al XVI-lea si abia in secolul al XIX-lea a inceput sa fie cu adevarat accesibil. Nu inseamna ca nu vei gasi deserturi in Japonia, doar ca mai putine. Insa la fel de bune ca toate mancarurile lor traditionale.

Dintre toate, merita sa trecem in revista mochi, unul dintre cele mai cunoscute dulciuri japoneze traditionale

Mochi este o prajitura din facuta din pasta de orez (un orez special, care este foarte lipicios). O poti consuma cruda sau coapta, simpla, imuiata in sos sau indulcita cu diverse toppinguri cum ar fi kinako (faina de soia prajita care are un gust foarte dulce). 

De fapt, mochi este un ingredient de baza in prepararea altor mancaruri si deserturi japoneze. Spre exemplu, daifuku este mochi umplut cu pasta de fasole rosie sau alba, iar ichigo daifuku este daifuku care contine o capsuna intreaga la mijloc. 

Daca iti este pofta de un dulce sanatos, poate incerci un mochi. Bogat in proteine, fibre si minerale, mochi este un deliciu foarte nutritiv si satios, apreciat pana si de catre Samurai.

 

dulciuri japoneze de incercat

Sushi Terra Veranda te asteapta cu mochi cu capsuna dar nu numai. Hai sa vezi meniul!

 

Ce mancare japoneza traditionala vei incerca azi?

Ce spui? Ti-am largit orizonturile? Acestea sunt doar cateva din mancarurile traditionale japoneze pe care merita sa le incerci. Bucataria nipona este foarte ofertanta, astfel ca orice gurmant isi poate gasi “mancarea-pereche”. Hai la Sushi Terra Veranda, poate va intalniti acolo! 

 

mancaruri japoneze de incercat