Meniu de Paste: 12 retete traditionale si usor de facut care nu trebuie sa lipseasca de la masa festiva
By SEO Vertify - 4 luni ago

Blog

Meniu de Paste: 12 retete traditionale si usor de facut care nu trebuie sa lipseasca de la masa festiva

Pastele se apropie cu pasi repezi si daca si tu te intrebi ce gatesti in acest an, atunci ai venit unde trebuie. Chiar si in contextul actual, nu trebuie sa uitam de datini si obiceiuri, iar bucatele traditionale sunt modalitatea perfecta de a ne aminti de vremurile bune si de a ne bucura de un strop de normalitate. Indiferent daca ai familia alaturi sau va vedeti prin videocall, ti-am pregatit o lista cu 12 retete delicioase pentru un meniu traditional de Paste.

De la aperitive, la fel principal si deserturi, lista noastra le incude pe toate, inclusiv cateva retete pentru vegetarieni. Asa ca pune-ti sortul, incinge cuptorul si spor la gatit! 

Aboneaza-te la newsletter si ramai conectat cu Veranda Mall

 

Oua rosii vopsite fara coloranti artificiali

Nu exista masa de Paste fara oua vopsite, iar daca nu esti adepta vopselelor artificiale din comert, ti-am pregatit o reteta de oua rosii vopsite natural, cu ajutorul cojilor de ceapa. Este foarte simplu si sanatos si poti chiar sa colorezi ouale in mai multe culori, daca asa obisnuiesti. Foloseste frunze de spanac pentru a obtine culoarea verde si turmeric sau pulbere de chili pentru culorile galben, respectiv portocaliu.  

 

 

Ingrediente pentru vopsea rosie: cojile de la 15 cepe rosii, cojile de la 5 cepe albe, 2 linguri de otet, sare, 20 oua

Intr-o oala se pun la fiert circa 3 litri de apa rece si impreuna cu cojile de ceapa si se acopera cu un capac. Se lasa la fiert incet aproximativ o ora. Vei observa ca apa se va colorea destul de repede. Dupa fierbere, lichidul astfel obtinut se strecoara apoi de cojile de ceapa. 

Ouale crude se spala bine si se asaza intr-o oala incapatoare. Peste acestea se toarna apa colorata si se lasa la fiert cu o lingura de sare timp de 10 minute (din momentul in care apa a inceput sa fiarba). La final se adauga 2 linguri de otet pentru a fixa culoarea. 

Ouale caldute se pot lasa la uscat intr-un cofraj sau pe un platou, iar pentru a fi mai lucioase, le puteti unge cu o bucata de vata inmuiata in ulei. 

 

Oua umplute

Ouale umplute sunt un aperitiv de Paste foarte simplu de pregatit, dar si foarte gustos si usor de personalizat in functie de gusturile fiecaruia. Practic, in umplutura obtinuta poti adauga orice topping iti doresti, de la bacon la pastrama, sau chiar ciuperci sau masline pentru vegetarieni. 

 

 

Ingrediente: oua, mustar, verdeata, ciuperci, pastrama

Ouale se fierb tare, se taie in doua, se scot galbenusurile, iar acestea se pun separat intr-un vas. Galbenusurile se freaca apoi cu mustar, iar in aceasta umplutura poti sa adaugi diverse verdeturi precum marar sau patrunjel tocat, dar si pastrama, ciuperci sau masline. 

Umplutura se pune apoi in jumatatile de albus si se orneaza cu bucatele de ardei, masline sau frunze de patrunjel. Se aseaza pe un platou si se servesc la aperitiv.

 

Drob de miel

Drobul de miel este mancarea de Paste care nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa festiva. Acesta este un aperitiv traditional, gustos, emblematic acestei sarbatori, pe care, cel mai probabil, multi il mancam doar o data pe an sau, cum s-ar spune, din an in Paste. Iata o reteta de drob simpla si usor de preparat, chiar si pentru cei care nu au mai gatit drob pana acum, dar cu un rezultat care iti va lasa gura apa. 

 

 

Ingrediente: maruntaiele de la miel, 300 de grame de ficat de pui sau curcan, 300 de grame de inimi de pui sau curcan, 2 legaturi de patrunjel + 2 legaturi de marar, 4 oua, sare, piper

Se fierb separat organele de miel si separat celelalte organe. Apoi se taie cubulete, se amesteca, se pune verdeata tocata, se adauga si oualele crude si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. 

Se tapeteaza o forma de chec/cozonac cu hartie de copt si se pune compozitia in tava si se baga la cuptorul incins si se lasa la copt pana cand se rumeneste. Inainte de a se baga la cuptor, in interiorul compozitiei se mai poate adauga un ou fiert. 

 

Salata de boeuf  sau Salata a la russe pentru vegetarieni

Salata de boeuf este un aperitiv nelipsit de pe lista preparatelor de Paste si nu numai, fiind de fapt nelipsita de pe mesele romanilor in zile de sarbatoare. In mod traditional, reteta se prepara cu vita, daca doresti o varianta mai usoara, poti folosi si carne de pui sau curcan. Mai mult, daca vrei sa ai o masa echilibrata cu mai putina carne, poti opta pentru salata a la russe care este de fapt, salata de beouf fara carne, evident. 

 

 

Ingrediente: 1 piept de vita (pui), 5 morcovi, 2 pastarnaci, 1 radacina de patrunjel si un sfert de radacina de telina, 3 cartofi, 4-5 castraveti murati, 2 oua fierte + 1 ou crud pentru maioneza, o conserva de mazare (optional)

Legumele se fierb cu un pic de sare, se scurg, se lasa la racit si apoi se taie cubulete. Separat, se fierbe carnea de pui sau vita si se lasa la racit si apoi se taie tot cubulete. Se amesteca si se adauga (optional) o conserva mica de mazare, castraveti murati taiati cubulete (storsi in mana pentru a nu lasa zeama). In mod ideal, incercati sa pastrati un echilibru intre proportiile ingredientelor, iar aici va puteti orienta dupa culori. Daca aveti prea mult alb (pastarnac, patrunjel, telina), mai compensati cu portocaliu (morcov) si verde (castraveti murati si mazare).   

Se amesteca si se sareaza dupa gust, se adauga 1-2 linguri de mustar, dupa care se adauga maioneza. 

Pentru maioneza: 2 galbenusuri fierte tare (reci) + 1 galbenus crud

Se amesteca pana se face pasta, se adauga un varf de sare si zeama de la o lamaie si ulei (acesta se adauga treptat, pana cand maioneza se ingroasa si devine pastoasa)

Maioneza se adauga peste amestecul de carne si legume, si se mai pastreaza o lingura pentru ornat. 

Pentru vegetarienii din familie, opreste o portie de salata fara carne si voila, obtii salata a la rousse!

 

Chiftelute cu sau fara carne

Tot la capitolul aperitive pentru masa de Paste, nu uita de celebrele chiftelute! Daca ai in familie vegetarieni sau daca vrei un meniu de antreuri mai lejere, alege varianta de chiftelute fara carne. Acestea sunt foarte usor de gatit si sunt deosebit de gustoase. Le poti combina cu niste cas, cateva ridichi, fire de ceapa verde si ce alte verdeturi mai preferati si voilà – ai si un platou rece, traditional. 

 

 

Ingrediente: 500 de grame de carne tocata (aceasta poate fi de pui, curcan, porc, vita sau amestec), 1 dovlecel, 1 morcov, 1 cartof, 3 oua crude, 2-3 legaturi de ceapa verde, cateva fire de patrunjel sau marar, bulion. 

Legumele se dau pe razatoare si apoi se storc si se adauga peste carnea tocata impreuna cu 3 oua crude si 2-3 legaturi de ceapa verde taiata marunt si cateva fire de patrunjel sau marar. Se mai adauga o lingura de bulion si sare si piper, dupa gust. 

Compozitia se amesteca bine si apoi se formeaza bilute pe care le rumenesti in tigaia incinsa. 

Pentru varianta de chiftelute vegetariene, trebuie sa urmezi aceeasi reteta, insa fara carne. 

 

Ciorba de miel

Daca esti in cautarea unor idei pentru ciorba de Paste, atunci nu uita de traditionala ciorba de miel. Exista multe variante de ciorba de miel, unele mai exotice ca altele, dar pentru acest Paste in special, cand nu putem respecta toata obiceiurile si traditiile, iti recomandam una clasica pe care trebuie neaparat sa o gatesti daca vrei sa simti ca a venit Pastele. 

 

 

Ingrediente: 1 kg carne de miel cu os (cap, gat, bucatele de carne), 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 pastarnac, 1 felie de telina, 2 linguri de ulei, 1 ceapa tocata marunt, 1 rosie tocata, ½ ardei, 100 grame de orez, sare, piper, zeama de la 1 lamaie, cateva frunze de tarhon verde, smantana (pentru servit)

Legumele (radacinoase) se curata si se decojesc, apoi se dau pe razatoare si se pun intr-o cratita impreuna cu 2 linguri de ulei. 

Intr-o oala mai mare (6 litri) se pune carnea in apa rece si se lasa la fiert. Cand incepe sa fiarba, spuma care se formeaza la suprafata se culege pentru ca zeama sa ramana limpede. 

In paralel se pun la calit, la foc mic, zarzavaturile rase impreuna cu cele doua linguri de ulei si un praf de sare. Se acopera cu un capac si se lasa la inabusit. Se amesteca ocazional ca sa nu se arda. Zarzavaturile calite se adauga in oala cu apa si carne si se amesteca. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se toaca ceapa, rosia si ardeiul rosu si se adauga in oala.

Se lasa la clocotit la foc mediu timp de 30 de minute, apoi se adauga orezul si se mai lasa inca 30 de minute. Dupa aceea, alegeti bucatile de carne din ciorba (inclusiv capul si gatul) si dezosati-le. Bucatile de carne se adauga inapoi in ciorba impreuna cu tarhonul si zeama de lamaie. Se poate servi simpla sau cu smantana. 

Aboneaza-te la newsletter si ramai conectat cu Veranda Mall

 

Friptura de miel 

Friptura de miel este una dintre piesele de rezistenta ale meniului de Paste. Secretul este sa o lasi peste noapte la fezandat pentru a se fragezi, iar aromele sa patrunda mai bine in carne. Iata recomandarea noastra care te va da pe spate, iar rezultatul va fi o delectare pentru cei dragi.  

 

 

Ingrediente: pulpele de miel (din spate si din fata) + condimente (sare, piper, ienibahar, ulei de masline, zeama de la o portocala mica, rozmarin, vin rosu)

Pulpele de miel se ung cu sare, piper, o boaba de ienibahar, ulei de masline, zeama de la o portocala mica, rozmarin si vin rosu, se pune in tava, se acopera cu o folie si se lasa la fezandat peste noapte la frigider. 

Cu aproximativ 2 ore inainte de a se introduce in cuptor, se scot si se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi se adauga in tava 4-5 catei de usturoi taiati, o cana de apa si un pahar de vin rosu. Apoi se baga in cuptor si se mai stropesc in timpul coacerii cu lichidul din si se lasa la copt. 

 

Stufat de miel

Daca nu esti adepta fripturii de miel si esti in cautarea unui preparat traditional, iti recomandam sa incerci stufatul de miel, o mancare delicioasa si satioasa, numai bun de savurat impreuna cu familia la un pahar de vin rosu in ziua de Paste. Stufatul este acel fel care garanteaza laude, asa ca pregateste-te pentru niste binemeritate aprecieri. 

 

 

Ingrediente: 1 kg de carne de miel (spinare, coaste, gat etc), 3 legaturi de usturoi verde + 3 legaturi de ceapa verde, sare, piper, 3 linguri ulei, suc de rosii 

Se taie carnea si se asezoneaza cu sare si piper, se stropeste cu putin ulei de masline si se lasa la fezandat peste noapte. In ziua in care se prepara, se scoate cam cu 2 ore inainte din frigider si se lasa pana ajunge la temp camerei. 

Ceapa si usturoiul se taie rondele cam de 1 cm grosime. Se incinge o tigaie in care se prajesc bucatelele de carne pana se rumenesc si apoi se adauga intr-o oala. 

In tigaia in care s-a prajit carnea se adauga ceapa si usturoiul, se presara cu un pic de sare, si se calesc pana capata o culoare translucida. Se sting cu un pahar cu vin si se adauga sucul de rosii si se lasa 2-3 minute la clocotit. Sosul obtinut se toarna peste bucatile de carne si se baga la cuptor aproximativ 25-30 de minute pana cand sosul scade si carnea se rumeneste.

Se scoate din cuptor si se presara cu cateva fire de usturoi verde. Se serveste cu piure de cartofi, cartofi natur sau orez.      

 

Sarmale in foi de varza

Sarmalutele sunt un preparat traditional nelipsit de pe mesele festive, indiferent ca este vorba de Paste sau Craciun. Orice gospodina care se respecta trebuie sa stie cum se prepara. Daca este prima data cand gatesti sarmale sau vrei sa iti imbunatatesti reteta, urmeaza pasii de mai jos pentru o portie de sarmalute delicioase si foarte usor de preparat.  

 

 

Ingrediente: 300 grame de carne de porc tocata, 300 de grame de carne de vita tocata, 2 cepe tocate, 1 bucata de praz verde tocat, 1 morcov, 1 radacina de pastarnac, 1 radacina de patrunjel, 1 radacina mica de telina, 100 de grame de orez, sare, piper, ulei, cimbru uscat, 2 verze murate, 500 ml suc de rosii, 300 ml de bors. 

Se ia varza murata si se desface foaie cu foaie intr-un castron cu apa rece. Se clatesc foile de varza, se indeparteaza cotorul si se pun la scurs. O parte dintre foi se toaca pentru a se pune pe fundul oalei. 

Se curata morcovul, pastarnacul, telina, ceapa si prazul. Ceapa si prazul se toaca, iar radacinoasele se dau pe o razatoare mare. Ceapa tocata se pune intr-o craticioara cu putin ulei, se presara un pic de sare si se caleste pana devine un pic sticloasa. Se adauga legumele date pe razatoare, se pun aprox 50 ml de apa si se lasa la calit. Dupa ce amestecul a scazut, se da la o parte de pe foc si se lasa la racit. 

Amestecul racit se adauga peste carne, se adauga orezul si se amesteca cu sare, piper si cateva foi de cimbru. Compozitia se amesteca bine si apoi se pune pe foile de varza, se ruleaza si se inchid capetele. 

Sarmalele rulate se adauga intr-o oala pe fundul caruia se pun cateva picaturi de ulei, crengute de cimbru si un strat de varza murata tocata. Se aseaza de jur imprejur, iar in mijloc se lasa un spatiu de cativa centimetri. Deasupra se adauga din nou varza tocata, se adauga ¾ din sucul de rosii si borsul in oala, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand incepe sa clocoteasca, se mai lasa la fiert inca 40-45 de minte, verificand daca mai trebuie adaugat lichid in oala (suc de rosii sau bors). 

Sarmalutele in frunze de varza sunt cele mai delicioase in combinatie cu mamaliga, iar pentru ca de Paste placerile nevinovate se iarta, si cu putina – sau mai multa – smantana. 

 

Piftie de curcan

Piftia sau racitura nu este considerata de catre multi ca fiind o mancare traditionala de Paste, insa daca se numara printre felurile tale de mancare preferate, nu vedem de ce nu ai prepara-o si acum. Mai ales daca iti incerci norocul pentru prima oara si vrei sa iti faci mana pentru sarbatorile de iarna. Iata mai jos o reteta de piftie simpla, dar gustoasa, numai buna pentru a le incanta papilele celor dragi. 

 

 

Ingrediente: aripi de curcan, gat, inimi si pipote, piept, 2-3 litri de apa, 2 morcovi, ½ radacina de telina, un pastarnac si o ceapa 

Se ia o oala si se umple cu jumatate carne si cealalta jumatate apa. Carnea se fierbe mult pana cand scade apa la jumatate din cantitatea initiala (3-4 ore la foc mic). Se adauga sare si piper dupa gust. 

Dupa ce apa scade la jumatate, se da deoparte de pe foc, se scoate carnea, iar pieptul se pune separat. Acesta se va taia in bucati, deoarece urmeaza a fi adaugat in vase impreuna cu morcovii, taiati felii. 

In zeama ramasa se adauga 2 catei de usturoi pisati si un pliculet de gelatina si se strecoara de mai multe ori pana cand aceasta devine limpede. Dupa ce se mai raceste, se pune in vase peste carenea de curcan, se lasa la racit si apoi se pune la frigider. Se serveste cu hrean si cu mustar.

 

Pasca fara aluat

La capitolul deserturi, de pe masa de Paste nu pot lipsi cozonacul si pasca. Iar daca nu toata lumea se incumeta sa dea piept cu cozonacii, retetele de pasca sunt mult mai simple si mai usor de preparat, mai ales cele fara aluat. Dar fii fara grija, pasca fara aluat este la fel de gustoasa, mai ales daca esti darnica cu ingredientele aromate, precum coaja de lamaie, vanilia si zaharul vanilat. Nu numai ca pasca va iesi mai aromata, ci si casa. Iti recomandam sa le folosesti din belsug numai pentru a aduce mirosul inconfundabil al sarbatorilor.

 

 

Ingrediente: 275 grame branza de vaci mai grasa, bine scursa de zer, 200 grame crema de branza Philadelphia, 50 grame faina, 75 grame zahar, 2 oua, un praf de sare, miezul de la ½ pastaie de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, coaja de la o lamaie, 50 grame stafide.

Ouale se separa si se bat albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare.

Restul ingredientelor (cu exceptia stafidelor) se amesteca intr-un alt castron. Albusurile se incorporeaza treptat si cu grija, pentru ca amestecul sa isi pastreze volumul. La final se adauga si stafidele. 

Forma de copt se tapeteaza cu un pic de unt si pesmet (daca are fund detasabil pe dedesubt se poate prinde hartie de copt) si se toarna compozitia de pasca in vas. Se lasa la copt timp 50 min la foc mic spre mediu (160 de grade pentru cuptoarele electrice), pana cand pasca devine aurie, usor rumena la suprafata. Se lasa la racit si apoi se taie si se serveste. 

 

Cozonac

Retetele de cozonac pot fi o adevarata bataie de cap, mai ales ca in multe familii, acestea se transmit din mama in fiica si sunt pazite mai ceva ca retetele de sos marinara in familiile siciliene. Dar cum nu poti sa nu pui pe masa de Paste un cozonac gustos facut in casa, am gasit o reteta mai simpla si delicioasa, cu care iti vei cuceri familia – chiar si daca sunt la distanta si sarbatoriti prin video call pe Whatsapp. Un cozonac aratos va atrage mereu aprecieri. 

 

 

Ingrediente: 500 grame faina, 30 grame drojdie proaspata (sau 9 grame drojdie uscata), 20 grame zahar, 50 ml lapte caldut, 100 grame unt 82%, 2 galbenusuri, 80 grame zahar pudra, 7 grame sare, 15 ml rom adevarat sau cognac (nu esenta), coaja rasa de la 1 lamaie, 2 plicuri zahar vanilat. 

Pentru umplutura: 250 grame nuca, 100 grame ciocolata neagra, 100 g zahar tos (optional)

Se amesteca drojdia, cele 20 de grame de zahar, laptele si 100 g faina. Se lasa timp de 10 minute. Se adauga galbenusurile, vanilia, untul la temperatura camerei, zaharul pudra si coaja de lamaie rasa si se framanta bine. Apoi se adauga treptat faina si sarea si se framanta in continuare (cel putin inca 10 minute). Se acopera apoi aluatul cu o carpa si se lasa la dospit pana cand cantitatea se dubleaza (in functie de temperatura din camera poate dura o ora sau mai mult). 

In acest timp, rumeniti nuca intr-o tigaie (fara ulei sau alte grasimi), apoi se lasa la racit. Nuca si ciocolata se toaca apoi destul de marunt si se amesteca. Puteti adauga si zahar sau gem daca doriti o umplutura mai dulce. 

Aluatul obtinut se imparte in doua si se intinde apoi cu palmele si facaletul peste un strop de faina. Se presara umplutura si se ruleaza. Rulourile obtinute se impletesc apoi si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Cozonacul se mai lasa la dospit inca o ora inainte de a fi introdus in cuptorul incins (treapta medie la gaz, 160 de grade la electric) si se unge cu galbenus inainte de a fi bagat la cuptor. Se coace intre 45 si 60 de minute in functie de cuptor, apoi se scoate din tava si se lasa la racit. 

 

Tu ce retete vei include in meniul de Paste de anul acesta?

Speram ca lista noastra de retete te-a inspirat si ca ai gasit preparatele traditionale pentru un meniu de Paste gustos care sa faca si sarbatoarea la fel de deosebita ca in anii trecuti. Chiar daca esti singur acasa, in formula restransa sau te numeri printre norocosii care au intreaga familie langa ei, aceste retete vor aduce un strop de bucurie si atmosfera de sarbatoare in casa ta. 

Nu uita ca in cazul in care mergi la magazin sa respecti masurile de protectie si sa eviti orele de varf. Recomandam sa incepi deja sa iti faci lista de cumparaturi caci se anunta cozi interminabile. Si mai bine gatesti sau chiar te relaxezi, decat sa astepti ore intregi la coada, nu? In cazul in care te pregatesti sa faci o comanda la Carrefour pentru cumparaturile de Paste, sfatul nostru este sa o plasezi din timp, deoarece la serviciile de livrare pot aparea intarzieri in aceasta perioada. 

Iar daca trebuie sa ajungi si pana in Veranda, verifica dinainte programul magazinelor si nu uita de declaratia pe proprie raspundere!

Aboneaza-te la newsletter si ramai conectat cu Veranda Mall