10+ Cele mai bune filme de Crăciun pentru toată familia: animații, comedii și nu numai

Filme, Home

filme de craciun

Crăciunul este poate sărbătoarea pe care o așteptăm toți cu cea mai mare nerăbdare. Este o ocazie numai bună pentru a petrece timp cu familia, a face fapte bune, a savura câteva felii de cozonac și… a te uita la filme!

Fie că ai nevoie de o pauză între felurile delicioase de mâncare sau pur și simplu vrei să te relaxezi pe canapea împreună cu cei mici, cu persoana iubită sau, de ce nu, singur, ți-am pregătit o listă cu filme de Crăciun care cu siguranță îți vor plăcea, te vor distra sau, în cazul comediilor romantice cu un strop de dramă, poate îți vor da și câteva lacrimi.

Iată, așadar, lista noastră cu cele mai frumoase filme de Crăciun pe care nu trebuie să le ratezi!

Vreau sa aflu despre:
Folosim Mailchimp ca platforma de marketing. Prin abonarea la newsletter, sunteti de acord cu politicile de confidentialitate Mailchimp si Veranda Mall.

1. Klaus (2019)

Klaus, prima animație originală Netflix, a devenit într-un timp foarte scurt un favorit al criticilor și spectatorilor din întreaga lume, fiind catalogat încă din primele luni de la lansare drept unul dintre filmele de Crăciun ce trebuie neapărat văzute. 

Acestea fiind zise, Klaus nu este un origin story în sensul în care ne-am obișnuit până acum. Povestea este orientată mai mult în jurul lui Jesper (Jason Schwartzman), un student al Academiei de Posta, trimis de către tatăl sau la Cercul Polar pentru a-i da o lecție. Ajuns acolo, Jesper are un an la dispoziție să trimită 6.000 de scrisori sau va rămâne fără moștenire și fără orice fel de sprijin financiar din partea familiei.

filme de craciun romantice

În orășel, Jesper dezvoltă o prietenie emoționantă cu Klaus, un tâmplar care trăia singur într-o cabană, confecționând jucării de lemn. Jesper plănuiește să se folosească de Klaus și de jucăriile acestuia pentru a-și atinge targetul de scrisori trimise.

Filmul este unul foarte reușit, plin de umor, chiar și mai întunecat pe alocuri, dar niciodată prea întunecat pentru cei mici. Povestea de prietenie dintre cele două personaje este una emoționantă, chiar dacă intuim de la bun început că inima lui Klaus se va frânge odată cu descoperirea planului lui Jesper. Astfel, Klaus se depărtează de rețeta clasică a filmelor de Crăciun festive, iar sfârșitul dulce amărui îi dă filmului animat un strat de profunzime care îl va face perfect de vizionat pentru cei mici și cei mari deopotrivă.

Filmul este disponibil online pe Netflix, în varianta dublată sau subtitrată în limba română.

2. Love Actually / Pur și simplu dragoste (2003)

Love Actually este o comedie romantică de Crăciun pe care trebuie să o vezi măcar o dată. Însă și după ce o vei vedea pentru prima oară, te vei întoarce la ea în fiecare an – așa cum ți se întâmplă, probabil, cu Singur acasă! Filmul urmărește zece povești de dragoste interconectate și conține scene celebre care au devenit iconice de-a lungul timpului.

Comedia romantică abundă de momente cheesy și simpatice care surprind spiritul Crăciunului. De la dansul lui Hugh Grant în biroul său din Downing Street, la Bill Nighy cântând un cover de Crăciun al faimoasei melodii Love Is All Around, la fuga prin aeroport a puștiului simpatic care vrea să-i spună colegei lui că o iubește. Și, desigur, nu putem omite faimoasa scenă cu planșe în care Andrew Lincoln îi spune Keirei Knightley că este perfectă.

filme romantice de craciun

Dar totul e bine când se termină cu bine. Așa că, dacă ai chef de o comedie romantică în preajma sărbătorilor, Love Actually va merge la fix cu o felie de cozonac și o cană de ceai cald sau un vin fiert cu aromă de sărbători. Și un pachet de șervetele, desigur, dacă știi că nu faci mereu față scenelor emoționante.

Filmul este disponibil online pe Amazon Prime.

3. The Polar Express / Expresul polar (2004)

The Polar Express este unul dintre cele mai frumoase filme de Crăciun animate care cu siguranță va fi îndrăgit de copiii de toate vârstele, în special de către cei care se apropie de vârsta la care încep să se îndoiască de existența Moșului.

Eroul nostru, un băiețel care începe și el să își pună asemenea întrebări, urcă la bordul trenului magic cu destinația Polul Nord, unde copiii din întreaga lume au ocazia să își lase îndoielile deoparte și să vadă cu ochii lor că Moș Crăciun există.

poveste de craciun

Odată ajunși acolo, filmul își arată adevăratul farmec, lăsând la o parte clișeele obișnuite pe care le întâlnim în astfel de filme și adăugând o notă de realism poveștii. La Polul Nord, lucrurile nu merg mereu unse ca pe roate: elicopterul care ridică sacul de cadouri dărâmă o steluță din vârful bradului și aproape că omoară un elf, renii moșului nu par la fel de blânzi ca în alte filme cu care ne-am obișnuit, iar Moșul nu e nici el la fel de jovial, ci mai degrabă un profesionist care are un job de făcut.

The Polar Express este un film de desene pentru copii și adulți deopotrivă, pentru cei care de sărbători se lasă în continuare captivați de magie și care încă mai aud sunetul clopoțelului argintiu de Crăciun.

Filmul este disponibil online pe Netflix, în varianta dublată sau subtitrată în limba română.

4. How the Grinch Stole Christmas / Cum a furat Grinch Crăciunul (2000)

Povestea clasică imaginată de către Dr. Seuss, How the Grinch Stole Christmas este adusă acum la viață în varianta live action, cu amuzantul Jim Carrey în rolul personajului principal. 

Grinch uraște Crăciunul – și pe bună dreptate, după cum ne spune povestea – așa că planul său măreț este să le strice tuturor cutareilor (locuitorii orașelului Whoville) Crăciunul. Împreună cu Cindy Lou, Grinch ajunge să îi învețe pe toți o lecție cu adevărat importantă despre sărbătoarea festivă. 

filme de craciun online

În final, personajul morocănos și ursuz la adresa Crăciunului – foarte asemănător cu Scrooge, de altfel -, descoperă adevăratul sens al acestei sărbători și chiar pune umărul la treabă pentru a-și ajuta vecinii.

Un film plin de situații și replici comice, care trezesc chiar și în cei mai serioși dintre noi câteva reacții emoționante despre semnificația Crăciunului: la urma urmei, e mai puțin vorba despre luminițe și cadouri, și mai mult despre bunătate și comunitatea de cutărei din care faci parte.

Filmul este disponibil online pe Netflix, în varianta subtitrată în limba română.

5. Elf (2003)

Elf este unul dintre puținele filme moderne de Crăciun care are toate elementele pentru a deveni un film cu adevărat clasic. Jucat de Will Ferrel, Buddy, un elf mereu vesel într-un New York din ce în ce mai plin de cinism, are un farmec cu adevărat aparte.

Crescut de către spiridușii lui Moș Crăciun, Buddy descoperă într-un final că nu este un elf ca toți ceilalți colegi ai săi, așa că pornește în căutarea familiei sale biologice. Elful este un personaj cu adevărat adorabil, lucru ce devine și mai evident atunci când își găsește tatăl, un tip de altfel, foarte morocănos.

filme de craciun subtitrate in romana

Elf este în prezent unul dintre cele mai bune filme de Crăciun datorită interpretării remarcabile a lui Will Ferrell, acesta reușind să dea viață unui personaj care ne amintește tuturor cum era să fii cu adevărat entuziasmat de venirea Crăciunului.

Filmul este plin de situații amuzante și este numai bun pentru a fi vizionat în cuplu sau împreună cu întreaga familie în ziua de Crăciun!

Filmul este disponibil online pe Netflix, în varianta subtitrată în limba română.

6. Grounded for Christmas / La sol de Crăciun (2019)

Când o furtună puternică amenință orașul Cleveland și anulează toate zborurile, Nina îl invită cu reticență pe colegul ei Brady să sărbătorească sărbătorile de iarnă acasă la părinții ei. Brady este imediat plăcut de către familia Ninei și începe să participe cu mult haz la toate tradițiile de Crăciun ale acesteia.

filme-de-craciun-comedie

O comedie romantică de Crăciun ce urmează rețeta tradițională a „cuplului” care la început nu se suportă, însă treptat își dau seama că formează perechea potrivită, Grounded for Christmas este perfect de savurat chiar împreună cu persoana iubită, în timpul vacanței de Crăciun.

Filmul este disponibil online pe HBO Go în varianta subtitrată în limba română. 

Vreau sa aflu despre:
Folosim Mailchimp ca platforma de marketing. Prin abonarea la newsletter, sunteti de acord cu politicile de confidentialitate Mailchimp si Veranda Mall.

7. The Christmas Chronicles / Cronicile Crăciunului (2018)

The Christmas Chronicles spune povestea a doi frați mereu puși pe ceartă, Teddy și Kate, care pe măsură ce tot cresc, încep să simtă din ce în mai puțin spiritul Crăciunului și al sărbătorilor de iarnă.

Cei doi pun la cale un plan de a-l fotografia pe Moș Crăciun (Kurt Russell), iar când Teddy și Kate descoperă că acesta există cu adevărat, se ascund în sania lui provocandu-i Moșului un accident în miez de noapte pe străzile orașului Chicago.

filme de craciun netflix

Filmul este o comedie de Crăciun spumoasă, plină de referințe la cântece pop, și cu personaje care vor topi și cele mai reci inimi. Kurt Russell oferă o interpretare a Moșului foarte fresh, căruia nu îi place să strige „Ho ho ho” și nici nu este impresionat de reclamele la Coca-Cola în care el este personajul principal.

Dacă ai chef să savurezi o comedie clasică de Crăciun, care iese un pic din tipare, dar în același timp îți garantează starea de bine pe care ți-o dau doar filmele de Crăciun, atunci The Christmas Chronicles este varianta potrivită.

Filmul este disponibil online pe Netflix, în varianta dublată sau subtitrată în limba română.

7. Last Christmas / O nouă poveste de Crăciun (2019)

Last Christmas pare să bifeze toate cerințele unei comedii romantice de Crăciun perfecte: Emilia Clarke și Henry Golding în rolurile principale, cântecele lui George Michael și ale formației Wham! și, bineînțeles, o relație între cele două personaje care par să fie mereu în contratimp.

Kate (Emilia Clarke) este o tânără aflată într-un impas din toate punctele de vedere. Are un job care nu-i place, o familie cu care se ceartă constant, și nici audițiile la care participă nu par să-i meargă tocmai bine. Asta până când îl întâlnește pe Tom, care cu buna lui dispoziție total opusă firii ei morocănoase, o ajută pe Kate să se ridice atunci când aceasta este cu moralul la pământ.

filme-de-craciun-de-dragoste

Last Christmas este o comedie romantică de Crăciun pe care o vei savura în cuplu și care te va face să îți răscolești colecția de CD-uri după hiturile lui George Michael! Și, desigur, dacă nu ai mai văzut filmul până acum, ține la îndemână și câteva șervetele. Așa, just in case. 

9. It’s a Wonderful Life / O viață minunată (1946)

It’s a Wonderful Life rămâne un film de Crăciun clasic chiar și la peste 70 de ani de la apariție. Regizat de Frank Capra, filmul ia mai mult forma unei fabule despre ispășire, lumi paralele și viața unui om simplu într-un orășel de provincie. Personajul principal, George Bailey, are senzația că este atât de ghinionist, încât lumea ar fi un loc mai bun dacă el nu s-ar fi născut.

Ce nu știe George însă, este că Dumnezeu vede toate acestea și îi trimite un înger păzitor care să îi arate cum ar arăta lumea fără el, lucru care îi va schimba complet perspectiva asupra lucrurilor.

filme de craciun dublate in romana

Desigur, după toate premisele de mai sus, este destul de evident că filmul nu este o comedie de la cap la coadă. Însă sfârșitul este unul optimist, care te va face să îți pui câteva întrebări despre lucrurile care contează cu adevărat.

It’s a Wonderful Life este unul dintre cele mai frumoase filme de Crăciun, numai bune de văzut în familie, cu un sfârșit emoționant care scoate la iveală chintesența sărbătorilor de iarnă.

10. Home Alone / Singur acasă (1990)

Home Alone (Singur acasă) este unul dintre puținele filme care nu mai are nevoie de absolut nicio introducere. Un clasic al filmelor de Crăciun, acesta spune povestea lui Kevin, un puști simpatic și pus pe șotii care – ai ghicit – rămâne singur acasă de sărbători.

Cum se întâmplă totuși acest lucru? Se vor întreba toți copiii invidioși pe Kevin. Ei bine, cum familia lui se pregătea să plece în vacanța de sărbători, aceștia bifează pe rând biletele de călătorie, cadourile și… aproape toți copiii.

filme animate de craciun

Kevin se trezește astfel trăind fantezia tuturor copiilor din întreaga lume: singur acasă, sărind în pat și, desigur, mâncând foarte multă pizza! Iar pentru că aventurile lui Kevin nu se opresc aici, puștiul ne arată cât de descurcăreț și inventiv este de fapt, tinandu-le piept cu brio celor doi hoți care vor să îi vină de hac.

Filmul este un mix de acțiune și comedie, însă, ca un veritabil film de Crăciun, este plin de momente emoționante care surprind spiritul sărbătorilor și importanța Crăciunului petrecut alături de cei dragi.

11. A Christmas Story / Poveste de Crăciun (1983)

Un film de Crăciun cu care foarte mulți copii vor rezona, A Christmas Story spune povestea lui Ralphie, un puști care de își dorește cu disperare ca Moșul să îi lase sub brad o pușcă de jucărie cu aer comprimat. „Nu, pentru că o să-ți scoți ochii” este răspunsul pe care i-l dau automat părinții lui. Și pe bună dreptate.

filme de craciun

Poveste de Crăciun nu este doar despre Crăciun sau despre armele de jucărie cu aer comprimat și alte cadouri „interzise”. Motivul pentru care acesta rezonează atât de bine cu foarte mulți oameni chiar și în ziua de azi este că filmul este mai degrabă despre copilărie, iar fiecare secvență amuzantă sau chiar tragicomică reușește să trezească în fiecare dintre noi propriile amintiri din acea perioadă.

Deși nu este plin de cântece ca alte filme de Crăciun, filmul este unul amuzant, care va fi urmărit cu plăcere de cei mici și cei mari laolaltă. Și, desigur, poate fi un prilej numai bun de a-i învăța pe copii că desenele animate au un pic de adevăr – chiar poți rămâne cu limba lipită de un stâlp de metal înghețat!

12. Holidate / Iubiți de sărbători (2020)

Așa cum sugerează și titlul filmului, după ce se întâlnesc din întâmplare la o petrecere nu foarte reușită, Sloane (Emma Roberts) și Jackson (Luke Bracey) fac un pact pentru a deveni… iubiți de sărbători astfel încât să evite momentele sâcâitoare de la evenimentele de familie la care se prezentau fără parteneri.

Urmând rețeta comediilor romantice veritabile, Sloane și Jackson se îndrăgostesc la un moment dat – deși nu recunosc acest lucru – apoi se ceartă, urmând ca împăcarea să fie desigur un eveniment măreț, la care asistă în cazul de față un mall întreg.

film craciun

Plin de momente amuzante și pe alocuri destul de siropoase, filmul ne poartă prin aventurile celor doi și prin toate sărbătorile importante ale anului. Culminează, desigur, cu sărbătoarea Crăciunului. Așadar, dacă ești în căutarea unei comedii bune de Crăciun, Holidate este cu siguranță o alegere potrivită.

Filmul este disponibil online pe Netflix, în varianta subtitrată în limba română.

13. A Christmas Carol / Poveste de Crăciun (2019)

A Christmas Carol în regia lui Nick Murphy prezintă faimoasa nuvelă a lui Charles Dickens într-o manieră mai întunecată, aproape ca un film de Crăciun horror.

Ebenezer Scrooge este un personaj deja faimos pentru zgârcenia sa, iar în actuala interpretare, filmul ni-l prezintă într-un mod aproape dezumanizat, care nu mai prețuiește în niciun fel relațiile cu cei din jur. Scrooge se joacă acum de-a dreptul cu disperarea oamenilor, cărora le distruge Crăciunul doar pentru a se distra.

filme craciun

Cu Guy Pearce în rolul principal, A Christmas Carol este filmul de Crăciun perfect pentru fanii filmelor horror și întunecate. Nu te lăsa indus în eroare de titlu și de faptul că este o versiune a îndrăgitei povești de Dickens. Deși povestea urmează în mare același film narativ cu fantomele Crăciunului care îl fac pe Scrooge să-și realizeze greșelile, aceasta adaptare nu este recomandată deloc copiilor.

Filmul este disponibil online pe HBO Go în varianta subtitrată în limba română. 

Tu la ce film de Crăciun te vei uita împreună cu cei dragi?

Acestea sunt doar câteva dintre filmele bune pe care le poți viziona de Crăciun împreună cu cei dragi. Dacă ai nevoie de mai multe sugestii, sau dacă nu ești tocmai genul care să se dea în vânt după filmele de sezon, îți recomandăm să te inspiri și din selecția noastră cu cele mai bune comedii sau chiar cele mai îndrăgite filme pentru copii. 

Vreau sa aflu despre:
Folosim Mailchimp ca platforma de marketing. Prin abonarea la newsletter, sunteti de acord cu politicile de confidentialitate Mailchimp si Veranda Mall.