Top 10 locuri de vizitat în București, în zona Pieței Obor: destinații frumoase în cel mai eclectic cartier din capitală

Lifestyle, Timp Liber

oborul ieri si azi

De la influenceri și vloggeri, la hipsteri, corporatiști și bătrânii veniți la piață pentru cumpărăturile săptămânale, Piața Obor este și astăzi unul dintre cele mai deosebite locuri din București de peste trei secole încoace, fiind una dintre cel mai mari și mai vechi piețe din oraș. 

Oborul rămâne în continuare un cartier pestriț, atât pentru locuitorii săi, cât și pentru vizitatorii fermecați de piața sa. Zona s-a adaptat mereu, a progresat odată cu vremurile și, mai presus de toate, și-a păstrat spiritul viu, indiferent de epocă. Atracții emblematice îți oferă ocazia să experimentezi spiritul Oborului de altădată. 

Fie că ești în vizită în București, te-ai mutat de curând și vrei să explorezi faimosul cartier, sau ești bucureștean get-beget și mai că ai crescut printre tarabe din piață, în acest articol, te ajutăm să (re)descoperi cele mai atractive locuri de vizitat din Oborul de ieri, dar și de azi.

Vechea piata de la Obor

Vechea piață Obor, sursa: Agerpres

Vreau sa aflu despre:
Folosim NewsMAN ca platforma de marketing. Prin abonarea la newsletter, sunteti de acord cu politicile de confidentialitate NewsMAN si Veranda Mall.

Oborul de ieri: o scurtă istorie

Încă din secolul al XVII-lea, Oborul a fost, într-o formă sau alta, inima comercială a Capitalei. Pe atunci era o zonă întinsă la periferia Bucureștiului, numită sugestiv Târgul de Afară. Locul în care se află acum piața a găzduit pe rând locul de spânzurătoare, târgul de vite, și mai apoi, faimosul Târg al Moșilor, unde oamenii asistau la distracții nemaivăzute și cumpărau cele mai alese produse, venite din toate colțurile țării.  

targul de afara, oborul vechi

Târgul de Afară, sursa: Gazeta Municipală

Mai târziu, în perioada sa de glorie, Piața Obor era una dintre cele mai mari din Europa de Est și se întindea pe 16 străzi. Vizitatorii erau atrași de vizitele regelui, de doamne bine îmbrăcate după ultima modă de la Paris, de animale exotice și mai apoi de președintele Nixon. Era un loc eclectic – înconjurat de mahalaua unde locuiau negustori și agricultori, aici se întâlneau orășeni și țărani, dar și capete încoronate. 

Vizita președintelui Nixon la Piața Obor, sursa: Agerpres

Dacă vrei să afli mai multe despre istoria acestui loc, citește cartea noastră, Oborul, ieri și azi – o colecție impresionantă de articole care scoate la iveală întâmplări și personaje emblematice care au transformat cartierul în locul pe care îl știm cu toții astăzi.

banner carte oborul, ieri si aîi

Cartierul Obor de azi: 10 atracții turistice de neratat

Chiar dacă astăzi Oborul nu mai este loc de promenadă pentru capete încoronate și președinți de peste hotare, există atracții care amintesc și aduc tribut cartierului de altădată. Iată care sunt cele mai interesante locuri pe care să le vizitezi dacă vrei o experiență autentic oboreană

1. Piața Obor

Nu poți spune că ai vizitat cartierul Obor dacă nu te oprești pe la „târgul” de azi. Piața Bucur Obor este poate cea mai cunoscută piață din București deopotrivă pentru istoria ei bogată, dar și pentru oferta generoasă și prețurile accesibile. Te îndeamnă să o explorezi cu toate simțurile, de la culorile naturii în fructe și legume de sezon, la mirosul micilor care te urmărește printre tarabe sau zumzetul mulțimii. 

piata bucur obor

Vânzător în Piața Obor, sursa foto

În Piața Obor poți într-adevăr să experimentezi o diversitate culturală care reflectă faimosul târg de altădată care aduna negustori din toată țara, dar și din meleaguri îndepărtate – din Grecia, Egipt, Constantinopol și nu numai. 

comert in piata obor

Comerț în piața Obor, sursa Agerpres

Astăzi, găzduiește bucureșteni din toate colțurile orașului are vin să stea chiar și o zi întreagă deopotrivă printre zarzavaturi și haine, dar mai ales printre oameni. De la bunicii care poate chiar au prins magia pieței vechi sau health nuts care au adoptat un stil de viață sănătos și își doresc cele mai proaspete verdețuri, la tinerii ecologiști cu sacoșe textile sau influencerii aflați în căutarea unor locuri de photoshooting deosebite. 

vanzator piata obor

Vânzător în Piața Obor, sursă foto

În prezent, Piața Obor este în topul celor mai instagramabile locuri din București și este vizitată tot mai des de către tineri. Aceștia descoperă că este cool să vii la piață și să cumperi fructe și legume proaspete susținând în același timp economia locală. Și, de ce nu, între două cumpărături merge să faci și o poză numai bună de postat la Story sau un video scurt pentru TikTok. 

cadru foto piata obor

Cadru foto din piața Obor, sursa foto

2. Terasa Obor

Turul pieței nu este complet fără o degustare a faimoșilor mici de la Obor care au ajuns chiar și în New York Times. „Am sărit în metroul rapid şi deloc scump spre Obor, unde am făcut o plimbare prin piaţa de fructe şi legume. Apoi m-am aşezat la un picnic la Terasa Obor pentru o porţie de mici, pâine şi muştar picant“, nota autoarea articolului, Susanne Fowler, în 2018 când a realizat un tur al celor mai emblematice atracții culturale din Capitală, printre care și celebra terasă.

Este greu să o ratezi. Te poți ghida după coada care se formează mereu, fumul de la grătarul încins și, desigur, mirosul delicios. Un local deloc pretențios, vestita terasă Obor servește mitieii pe carton, însă nici nu ai nevoie de mai mult. Experiența este mai mult decât una culinară de street food autentic românesc – este despre atmosferă, comunitate și voie bună.

micii de la obor

Coadă la terasa Obor, sursă foto

3. Parcul Obor

Dacă zumzetul și agitația pieței te-au obosit, poți face o mică pauză în micul parc de la Obor, care este fix la ieșirea din piață. Aici se strâng locuitorii din zonă pentru socializare, vara se joacă table, dar și cei mici ieșiți la joacă însoțiți de părinți. 

parcul obor si primaria

Parcul Obor și Primăria Sector 2

4. Fântâna lui Bucur

Parcul Obor are și câteva atracții interesante, cum este Fântână lui Bucur, despre care se spune că are cea mai curată apă din București, alimentată dintr-un puț de mare adâncime. Spusele sunt confirmate de testele care se fac lunar, așa că stai fără griji, apa este potabilă. 

Fântâna a apărut recent în peisajul de la Obor, în anul 2011, ca parte dintr-un proiect de furnizarea gratuită a apei provenite din izvoare naturale. Zeci de locuitori din cartier vin aici zilnic pentru a se aproviziona cu apă. Este un loc ce reflectă spiritul comunității oborenilor. Este un moment bun să te hidratezi și tu și apoi să continui turul cartierului Obor. 

fantana lui bucur din obor

Fântâna lui Bucur, sursă foto

5. Crucea Negustorilor din Parcul Obor

Spânzurătoarea din Obor a dispărut de mult, însă a rămas totuși ceva care amintește de ea – Crucea Negustorilor. Este o cruce de piatră ridicată de negustorii din zonă în anul 1877, pe locul fostei spânzurători. Ulterior, a devenit Crucea Independenței, marcând momentul în care regele Carol și țarul Rusiei au pornit la război din zona Oborului. 

crucea negustorilor obor

Crucea Negustorilor din Parcul Obor, sursă foto 

6. Blocul ALMO

Moștenirea regimului comunist, care a schimbat definitiv aspectul zonei, se observă cel mai bine privind blocul ALMO, construcția care domină vizual intersecția de la Obor. 

Ansamblul de Locuințe și Magazine Obor a fost deschis în anul 1975 iar dacă te uiți atent, blocul arată ca o “cutie de chibrituri”, așa sunt denumite construcțiile din acei ani. Un alt moment instagramabil demn de #LaPlimbarePrinObor. 

blocul almo de la obor

Blocul ALMO în 1979, sursa foto, și astăzi, sursa foto

7. Magazinul Obor

Tot în zona Pieței obor se află și magazinul Obor, „mallul” perioadei comuniste care primește clienți de peste 45 de ani. Sunt celebre cozile care se formau în fața magazinului în anii în care românii aveau rație lunară de alimente. 

Funcționează și astăzi ca spațiu comercial, un labirint ticsit cu standuri cu produse de tot felul, de la materiale textile la produse de beauty, bijuterii și nu numai. Dacă nu te duci pentru o sesiune de shopping, merită să îi calci pragul pentru măcar pentru a face un salt în timp în perioada comunistă.

mercerie magazin obor

Mercerie în magazinul Bucur Obor, sursă foto 

8. Blocul “supraviețuitorilor”

Pe o alee din spatele magazinul Obor vei găsi un bloc cenușiu tipic zonei. Nu impresionează prin aspect, ci prin poveștile locatarilor săi, supraviețuitori ai cutremurului devastator din 1977. 44 de familii s-au mutat aici după ce au rămas fără locuințe, iar blocul 6 din strada Ziduri Moși le-a devenit noua casă. 

Dacă ai noroc să întâlnești unul dintre locatarii inițiali, merită să intri în vorbă cu ei chiar și pentru câteva momente. Cu siguranță vei avea parte de povești cu adevărat impresionante despre drama trăită și puterea de a merge mai departe.

Vreau sa aflu despre:
Folosim NewsMAN ca platforma de marketing. Prin abonarea la newsletter, sunteti de acord cu politicile de confidentialitate NewsMAN si Veranda Mall.

9. Gara de est (Gara Obor)

La câteva minute de piața Obor este Gara de Est, inaugurată în anul 1903 și care astăzi este inclusă în lista monumentelor istorice CFR. Este un obiectiv care aduce aminte de perioada de glorie când la Obor veneau regi și regine din toată Europa, iar zona era destinată vilelor impunătoare cu domenii vaste. 

Este un obiectiv must see pentru pasionații de arhitectură, dar nu numai, impresionând prin stilul neoromânesc bogat în detalii decorative. Este o clădire cu adevărat neașteptată în peisajul de la Obor și o bună ocazie să faci câteva fotografii care vor aduna cu siguranță un număr consistent de like-uri. 

gara obor

Gara Obor, sursă foto

10. Veranda Mall

Încheie plimbarea prin cartierul Obor într-o notă „modernă” cu o vizită la Veranda Mall. Deschis în 2016, centrul comercial a fost ridicat pe locul unei vechi fabrici de prelucrare a plasticului, iar numele a fost ales pentru a-l integra încă de la început în comunitatea de la Obor. Denumirea reflectă un spațiu familiar, mai puțin întâlnit într-un oraș, dar prezent în amintirile celor care și-au petrecut copilăria la sat. Iar logo-ul reprezintă un covor tradițional, simplificat și stilizat pentru a crea o legătură între trecut și viitor. 

Veranda Mall oferă o extensie practică dar și un stil de viață, făcând deja parte din rutina de zi cu zi a cartierului.  

veranda mall

Mall-ul de lângă piața Obor și-a propus, și a reușit, să devină un nou loc de întâlnire pentru locuitorii din zonă, una cu o bogată tradiție comercială. Veranda Mall aduce un tribut trecutului și istoriei cartierului, dar și ritmului societății moderne promovând Lifestyle-ul de Obor.

lifestyle de obor

Lifestyle de Obor

Cu mic și mare, fiecare vizitator găsește ceva de făcut la mall-ul nou de la Obor, de la petrecerea timpului liber la shopping, poți să găsești mai orice din lista ta de cumpărături și nu numai. Poți lua masa la unul dintre restaurantele din mall cu preparate delicioase sau doar o cafea bună care să-ți dea energie. Poți chiar să vezi un film bun la cel mai nou și modern cinematograf din țară. Iar dacă ieși la plimbare cu cel mic, sunt mari șanse să dați peste un eveniment dedicat prichindeilor căci Veranda Mall organizează tot felul de activități pentru copii interesante pe tot parcursul anului.

Tu ce atracții vei vizita în zona Obor? 

La peste trei secole de la primele atestări, Oborul rămâne în continuare un cartier pestriț, cu un farmec aparte, în care se întrepătrund o sumedenie de stiluri și culturi, oameni de tot felul, mai tineri sau mai bătrâni, din București sau din provincie, pentru care piața și cartierul au căpătat o valoare deosebită.

Sperăm că te-am făcut să vezi și tu Oborul așa și ți-am trezit curiozitatea de a explora acest cartier eclectic și surprinzător care a migrat, ușor ușor, de la hotarele orașului către centrul său. 

La final, îți lăsăm și o referință muzicală din partea maestrului Gică Petrescu, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți din țară, care își petrecea mult timp vizitându-și prietenii din cartierul Obor: Uite așa aș vrea să mor – o melodie nelipsită dintr-un playlist autentic lăutăresc românesc care celebrează spiritul vesel al comunității.